Na hlavný obsah

Polícia v Rusku zadržala ďalších vyše 180 ľudí protestujúcich proti vojne

Protesty boli vo viacerých mestách.

Polícia v Rusku zadržala ďalších vyše 180 ľudí protestujúcich proti vojne
Protesty v Rusku. Foto: Hanna Ljubakova - Twitter

Polícia v sobotu (2. 4.) v 15 ruských mestách zadržala viac ako 180 ľudí počas nepovolených demonštrácií proti vojne na Ukrajine. Informovala o tom mimovládna organizácia OVD-Info, ktorá monitoruje zásahy ruskej polície.

V Moskve sa ľudia, ktorí nesúhlasia s ruskou agresiou voči Ukrajine, zhromaždili v parku Zaryadye v centre mesta a v snehovej búrke usporiadali protest v sede, informovala agentúra AFP.

Polícia rozmiestnila okolo parku, ktorý sa nachádza v blízkosti Kremľa, viac ako 30 dodávok, do ktorých odviezla zadržaných demonštrantov. „Nie vojne,“ kričala žena, ktorú zadržali príslušníci bezpečnostných síl. Rovnaký osud postihol viac ako 20 ľudí.

Organizátori prostredníctvom sociálnych médií zvolali protesty od Vladivostoku na Ďalekom východe až po Petrohrad. V tomto meste na severozápade krajiny polícia zadržala približne 25 ľudí.

Akcie boli namierené nielen proti vojne na Ukrajine, ale aj proti „kolapsu ruskej ekonomiky„, prezidentovi Vladimirovi Putinovi a uväzneniu opozičného politika Alexeja Navaľného. „Rusko si zaslúži mier, demokraciu a prosperitu,“ uviedli organizátori.

V závislosti od obvinení hrozia zadržaným osobám pokuty, ako aj vysoké tresty odňatia slobody. V Rusku je zakázané nazývať inváziu na Ukrajinu vojnou; oficiálne miesta hovoria, že ide o „špeciálnu vojenskú operáciu“. Tá pokračuje 38. deň.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet