Na hlavný obsah

Rusko recipročne vyhostí 45 poľských diplomatov

Zareagovalo na "neoprávnené vyhostenie" Rusov.

Rusko recipročne vyhostí 45 poľských diplomatov
Na ilustračnej snímke Červené námestie v Moskve. Foto: TASR/AP

Moskva sa rozhodla vyhostiť 45 poľských diplomatov, oznámilo v piatok (8. 4.) ruské ministerstvo zahraničných vecí. Informovala agentúra AFP s tým, že Moskva takýto krok podnikla v reakcii na nedávne oznámenie Varšavy o vyhostení rovnakého počtu ruských diplomatov z Poľska.

Rusko vyhosťuje 45 zamestnancov poľského veľvyslanectva v Moskve a tiež poľských konzulátov v mestách Irkutsk, Kaliningrad a Petrohrad. Ruský rezort diplomacie ich vyhostenie označil za „odpoveď na nepriateľské kroky Poľska“. Rusko musia opustiť do 13. apríla.

Ruský rezort diplomacie tiež uviedol, že si predtým na protest proti „neoprávnenému vyhosteniu“ 45 ruských diplomatov z Poľska, ktoré Varšava ohlásila 23. marca, predvolal poľského veľvyslanca v Moskve.

„Veľvyslancovi sme povedali, že predmetný krok považujeme za potvrdenie vedomej snahy Varšavy úplne zničiť naše bilaterálne vzťahy,“ uviedol ďalej rezort. Dodal, že vinu za vzniknutú situáciu nesie výhradne „poľská strana“.

Poľský minister vnútra Mariusz Kamiňski 23. marca potvrdil, že Varšava vyhostila 45 ruských diplomatov za špionáž.

Podľa informácií agentúry PAP osoby podozrivé zo špionáže identifikovala poľská Agentúra pre vnútornú bezpečnosť (ABW). Tá následne vyzvala poľský rezort diplomacie, aby ich vyhostil z krajiny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet