Na hlavný obsah

Ruská požiadavka na platbu rubľami za plyn je neštandardná, hovoria experti

Napriek tomu môže Rusko zastaviť dodávky do Európy.

Ruská požiadavka na platbu rubľami za plyn je neštandardná, hovoria experti
Na snímke rubľové bankovky. Foto: TASR/AP

Rusko podľa odborníkov v prípade požiadavky, aby mu európski odoberatelia plynu platili namiesto eur v rubľoch, koná neštandardne. Podľa medzinárodného obchodného práva Slovensko nemusí prijať návrh na zmenu, ale môže si tým spôsobiť problémy.

Ruský prezident Vladimir Putin totiž môže pristúpiť k zastaveniu dodávok zemného plynu. Ekonomický analytik upozorňuje, že ceny plynu pôjdu hore. Téme sa venovala v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko redaktorka RTVS Štefánia Kačalková.

Cena za plyn a mena, v ktorej má za ňu kupujúca krajina platiť, je predmetom zmluvy medzi dvoma krajinami. Čo však, ak krajina, ktorá surovinu predáva, v tomto prípade Rusko, dá návrh na zmenu meny?

„Je to možné chápať ako akási zmena návrhu, alebo nový návrh, ktorý druhá strana môže, ale nemusí prijať,“ vysvetlil pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko expert na medzinárodné obchodné právo z Právnickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave Peter Lysina.

Právnik dodáva, že aktuálne nejde o štandardný návrh. Preto pri nesplnení podmienok zo strany Slovenska, Rusko môže pristúpiť k zastaveniu dodávok plynu.

„Čo však v tých štandardných podmienkach by akiste skončilo pred nejakou arbitrážou alebo súdom. V tejto situácii, ktorej čelíme, je veľmi ťažké predvídať ďalšie kroky, a teda či by vôbec takáto arbitráž bola alebo nebola realizovaná,“ dodal Lysina.

Rubeľ stratil konvertibilitu, tvrdí ekonóm

Ekonóm Martin Vlachynský z Inštitútu INESS vysvetľuje, že za normálnych okolností nehrá zásadnú úlohu to, v akej mene Slovensko platí za plyn. Nie je dôležité, či sa to zamení na strane kupujúceho, alebo až na strane predávajúceho.

Podľa neho však teraz pre ruskú agresiu na Ukrajine nejde o štandardnú obchodnú situáciu.

„Ekonomický dôvod za tým je, že za ostatné týždne ruský rubeľ prakticky stratil konvertibilitu. To znamená, že je veľký problém meniť ruble. V podstate je zakázané držať eurá v rámci Ruskej federácie. Asi 80 percent sa musí povinne meniť na ruble a podobné opatrenia,“ priblížil ekonóm.

Pokiaľ zostanú platby za plyn v rubľoch, časom, napríklad o pol roka, podľa neho nakupujúce štáty stratia kontrolu nad tým, koľko stojí ruský plyn.

Keďže už teraz európski lídri hovoria o nevyhnutnosti odstrihnúť sa od ruských surovín a bude potrebné dovážať aj skvapalnený LNG, ceny zemného plynu pôjdu naďalej hore.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika