Na hlavný obsah

Rusko sa v odvete rozhodlo vyhostiť švédskych diplomatov

Štokholm avizuje recipročný krok.

Rusko sa v odvete rozhodlo vyhostiť švédskych diplomatov
Na ilustračnej snímke Červené námestie v Moskve. Foto: TASR/AP

Rusko sa rozhodlo vyhostiť troch švédskych diplomatov, oznámila v utorok (26. 4.) švédska ministerka zahraničia Ann Lindeová na sociálnej sieti. Prisľúbila, že Štokholm na neodôvodnený ruský krok odpovie.

„Ruské počínanie nemá opodstatnenie ani primeranosť. Vyhostením západných diplomatov Rusko prehlbuje svoju medzinárodnú izoláciu. Švédsko bude patrične reagovať na neoprávnené kroky Ruska,“ napísala šéfka švédskej diplomacie na twitteri.

Lindeová začiatkom mesiaca ohlásila rozhodnutie vyhostiť troch ruských diplomatov, „ktorých činnosť vo Švédsku bola v rozpore s Viedenským dohovorom“. Spresnila vtedy, že dotyční diplomati pracovali pre výzvedné služby.

Ruské ministerstvo zahraničných vecí si podľa vlastného vyjadrenia predvolalo švédskeho veľvyslanca. Tlmočilo mu „ostrý protest“ proti vyhosteniu ruských diplomatov a proti vojenskej podpore „kyjevského režimu“.

Ministerstvo zároveň obvinilo Švédsko, že pomáha utajovať údajné „zločiny ukrajinských nacionalistov proti civilnému obyvateľstvu Donbasu a Ukrajiny“. Tieto svoje tvrdenia však nepodložilo dôkazmi.

„V reakcii na tieto skutočnosti sa ruská strana rozhodla vyhlásiť za neželané osoby (personae non gratae) troch diplomatov zo švédskej ambasády v Rusku,“ uvádza sa vo vyhlásení rezortu diplomacie v Moskve.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet