Na hlavný obsah

Rusko spôsobilo na Ukrajine vojnové škody už za 600 miliárd dolárov, tvrdí Zelenskyj

Hovorí o zničených školách, nemocniciach či cestách.

Rusko spôsobilo na Ukrajine vojnové škody už za 600 miliárd dolárov, tvrdí Zelenskyj
Na snímke budova poškodená počas bojov v Mariupole. Foto: TASR/AP

Ruská vojenská agresia spôsobila na Ukrajine škody už za približne 600 miliárd dolárov. Uviedol to ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Informoval o tom vo štvrtok (28. 4.) denník The Guardian.

Zelenskyj zverejnil tento predbežný odhad vojnových škôd na stredajšom (27. 4.) stretnutí s miestnymi a regionálnymi predstaviteľmi venovanom povojnovej rekonštrukcii Ukrajiny.

Od začiatku ruskej invázie bolo podľa neho na Ukrajine zničených alebo poškodených viac než 32 miliónov metrov štvorcových obytných priestorov a vyše 1 500 vzdelávacích a 350 zdravotníckych zariadení.

Ruskom rozpútaná vojna podľa Zelenského spôsobila Ukrajincom aj obrovské ekonomické straty, keďže zdevastovali stovky podnikov. Zničili alebo poškodili aj približne 2 500 kilometrov ciest a 300 mostov.

„A nejde pritom len o štatistiky. Hovorím o Mariupole, Voľnovache, Ochtyrke, Černihive, Boroďanke a ďalších desiatkach našich miest a obcí,“ vymenoval Zelenskyj.

Boje podľa neho vyhnali z domovov už viac ako 11,5 milióna obyvateľov Ukrajiny. Približne päť miliónov z nich utieklo do zahraničia. Až 95 % z týchto utečencov však podľa neho čaká nato, kedy sa do vlasti bude môcť vrátiť.

Ukrajinský minister pre infraštruktúru Olexandr Kubrakov vyčíslil vojnové škody na infraštruktúre na takmer 90 miliárd dolárov. Podľa neho ide najmä o zničené železničné trate, cesty a mosty.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet