Na hlavný obsah

Rusko túži dobyť Donbas. Chce priame spojenie s Krymom, myslí si expert

Či sa mu to podarí však podľa nich nie je isté.

Rusko túži dobyť Donbas. Chce priame spojenie s Krymom, myslí si expert
Ukrajinský vojak stojí na ceste vedľa vojenského vozidla v priemyselnom meste Kramatorsk v Doneckej oblasti. Foto: TASR/AP

Ruské sily útočia najmä v Donbase a v okolí mesta Charkov. Dobývanie Mariupola podľa odborníkov vrcholí práve v týchto dňoch. Ukrajinské a západné tajné služby varujú pred ešte väčšou ofenzívou.

Rovnaké plány, konkrétne obsadenie Donbasu, pritom netají ani Kremeľ. Ruská armáda boje v tejto oblasti spustila už pred ôsmimi rokmi.

Práve regióny Luhanskej a Doneckej republiky, ktoré Moskva uznala za nezávislé, sú pre šéfa Kremľa Vladimíra Putina strategické. Téme sa venovala v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko redaktorka RTVS Blanka Kucharovičová.

Donbas – kedysi bývalé priemyselné srdce Sovietskeho zväzu a miesto, kde je čierne zlato v podobe antracitových baní – v súčasnosti cieľ ruských útokov na Ukrajine. Hoci ide o ukrajinské územie, Donbas si vytvoril vlastnú identitu.

,,Nostalgia po Sovietskom zväze vždy obyvateľov Donbasu viedla k tomu, že číhali po akejsi ochrannej ruke Ruska, ktoré by mohlo podľa ich viery zabezpečiť ekonomický status. Rusko pre nich bolo garantom slávnych dôb Sovietskeho zväzu,“ uviedol pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko David Stulík z Think thanku Európske hodnoty.

Rusko vníma Donbas ako svoje územie

Moskva historicky vníma oblasť ako svoju a chce ju naspäť. Analytici tvrdia, že doterajšie boje v mestách nahradí boj na vidieku. Časť Donbasu, ktorý má pod kontrolou stále Ukrajina, chránia jej najkvalitnejšie sily.

Ruská armáda, ktorá je v druhej časti regiónu už od roku 2014, bude podľa expertov profitovať z vybudovaných základní. Na druhej strane to Rusi nebudú mať v dobývaní ďalších území ľahké, vysvetľuje britský vojenský generál vo výslužbe Richard Barrons.

,,Pôda v tejto časti Ukrajiny je rovnejšia a menej zalesnená. Takže taktika, ktorá priniesla Ukrajincom úspech pred Kyjevom, nemusí platiť aj na Donbase. Bude to vyváženejšie a ťažšie než ako sme videli doteraz,“ priblížil Barrons.

Putin chce prepojiť Rusko s Krymom

Experti varujú, že ruský prezident Putin môže siahnuť po tvrdších vojenských metódach, len aby morálne neprehral. Jednou z nich môže byť aj takzvaná taktika spálenej zeme.

Istú časť zrovnajú so zemou, no druhú vystavajú. Očakáva sa, že cieľom ruského prezidenta je vytvoriť strategický most, teda koridor pozdĺž Azovského mora od Donecku až na Krym.

,,Rusko by získalo ďalšiu zásobovaciu trasu na Krym, pretože v súčasnosti je toto spojenie možné len cez Kerčský most, čo nie je dostačujúce spojenie,“ povedal Stulík.

Hoci Rusko kontroluje väčšiu časť Luhanskej oblasti, nič nie je rozhodnuté.

,,9. mája deň víťazstva nad fašistami, dátum, ktorý je pre Putina posvätný,“ ukončil Apríl bude teda podľa expertov pre východ Ukrajiny, aj celú krajinu, rozhodujúci.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál