Na hlavný obsah

Rusko tvrdí, že zabilo desiatky poľských žoldnierov, hrozí útokmi na Kyjev

Tvrdí, že zničilo zbrojársku továreň na predmestí Kyjeva.

Rusko tvrdí, že zabilo desiatky poľských žoldnierov, hrozí útokmi na Kyjev
Ukrajinskí hasiči zasahujú počas požiaru obytnej budovy po ostreľovaní v Kyjeve. Foto: TASR/AP

Ruské ministerstvo v piatok (15. 4.) vyhlásilo, že pri raketovom útoku neďaleko východoukrajinského Charkova zahynulo zrejme až 30 Poliakov bojujúcich po boku ukrajinských jednotiek. Informovala o tom agentúra AFP.

Zároveň varovalo, že zintenzívni útoky na Kyjev v reakcii v prípade ukrajinských útokov na ruskom území. Podľa ministerstva bola pri ruskom raketovom útoku vo štvrtok (14. 4.) zničená zbrojárska továreň na predmestí Kyjeva.

Ruské strategické raketové sily podľa piatkového vyhlásenia ministerstva „eliminovali do 30 poľských žoldnierov“, keď zaútočili na dedinu Iziumske pri Charkove. Toto tvrdenie však nebolo možné nezávisle overiť.

„Počet a rozsah raketových útokov v Kyjeve sa zvýši v prípade akýchkoľvek teroristických útokov a sabotáží spáchaných kyjevským nacionalistickým režimom na ruskom území,“ uviedol rezort obrany v Moskve.

Rusi vraj zasiahli vojenskú továreň

Súčasne uviedol, že ruská armáda zasiahla vo štvrtok večer „vojenskú“ továreň pri Kyjeve. Televízia BBC pripomína, že továreň vyrába systémy protivzdušnej obrany a protilodné strely.

Pri útoku boli podľa ministerstva  použité riadené strely dlhého doletu typu Kalibr vystrelené z vojnových lodí alebo ponoriek.

Kyjev odmieta opakované obvinenia Moskvy, že ukrajinské sily podnikajú útoky vrtuľníkmi v oblastiach pri hraniciach s Ukrajinou.

Rusko vo štvrtok obvinilo Ukrajinu, že vyslala vrtuľníky ostreľovať ciele v juhoruskej Brianskej oblasti, pričom utrpelo zranenia najmenej sedem ľudí. Koncom marca Rusko obvinilo Ukrajinu, že útočila bojovými vrtuľníkmi na sklad paliva v pohraničnom ruskom meste Belgorod.

Podľa ukrajinských úradov ide len o ruské dezinformácie, ktoré majú vyvolať protiukrajinskú hystériu medzi ruským obyvateľstvom a vytvoriť zámienku pre ďalšie útoku na území Ukrajiny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet