Na hlavný obsah

Rusko ukončí členstvo vo Svetovej organizácii cestovného ruchu

Môže to trvať aj rok, pozastavenie však platí hneď.

Rusko ukončí členstvo vo Svetovej organizácii cestovného ruchu
Na ilustračnej snímke letadlo ruskej leteckej spoločnosti Pobeda. Foto: TASR

Rusko oznámilo svoj úmysel ukončiť členstvo vo Svetovej organizácii cestovného ruchu (UNWTO). Informovalo o tom v stredu (27. 4.) vedenie tejto špecializovanej agentúry OSN.

UNWTO v stredu začala dvojdňové mimoriadne zasadnutie v Madride. Na ňom má v pláne rozhodnúť o pozastavení členstva Ruska v organizácii pre jeho agresiu proti Ukrajine, napísala agentúra AFP.

„Na prvom mimoriadnom valnom zhromaždení Rusko ohlásilo svoj úmysel odísť z UNWTO,“ oznámila organizácia. Riadne ukončenie členstva však môže trvať až rok.

„Pozastavenie členstva je však platné hneď,“ upozornila AFP. Zasadnutie v Madride bude preto pokračovať a členské krajiny budú hlasovať o návrhu.

Podľa generálneho tajomníka Zuraba Pololikašviliho bola UNWTO prvou agentúrou OSN, ktorá zvážila pozastavenie členstva Ruska. Pololikašvili na to vyzval členské štáty už na konci februára – niekoľko dní po začiatku ruskej invázie na Ukrajine.

K jeho výzve sa pridali aj ďalšie členské štáty, a to vrátane Ukrajiny. Podľa generálneho tajomníka do organizácie patria len krajiny, ktoré zdieľajú hodnoty mieru a univerzálneho dodržiavania ľudských práv. Členmi UNWTO sú však tiež krajiny ako Čína, Bielorusko, Egypt či Saudská Arábia.

Na začiatku apríla Valné zhromaždenie OSN schválilo prerušenie ruského členstva v Rade OSN pre ľudské práva (UNHRC) pre správy o vraždení civilistov na Ukrajine ruskými jednotkami. O kreslo uvoľnené Ruskom má záujem aj Česká republika. Valné zhromaždenie už skôr schválilo rezolúciu, ktorá ruský útok proti Ukrajine odsúdila.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet