Na hlavný obsah

Zelenskyj obvinil Rusov z kladenia mín

Ukrajinci získali späť 30 obcí.

Zelenskyj obvinil Rusov z kladenia mín
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: SITA/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu (2. 4.) obvinil ruských vojakov, ktorí ustupujú alebo sú vytláčaní ukrajinskými silami, že úmyselne nastražujú míny v oblastiach severnej Ukrajiny. Informovala o tom agentúra Reuters.

„Na severe našej krajiny útočníci ustupujú. Je to pomalé, ale zjavné. Na niektorých miestach sú vytláčaní pomocou bojov, inde svoje pozície opúšťajú sami,“ povedal Zelenskyj vo videu zverejnenom v sobotu.

„Nastražujú míny na celom tomto území. Podmínované sú domy, vybavenie a dokonca aj telá mŕtvych ľudí,“ dodal. Pre svoje tvrdenia však nepredložil nijaké dôkazy.

Ruské ministerstvo obrany na žiadosť o komentár v tejto veci nereagovalo. Agentúra Reuters uvedené obvinenia prezidenta Zelenského nevedela nezávisle overiť.

Získali späť 30 obcí

Bezpečnostné zložky v sobotu po tom, ako sa v obci Dmytrivka západne od Kyjeva našlo za deň vyše 1 500 výbušnín, varovali ľudí žijúcich v mestách a obciach Kyjevskej oblasti, ktoré sa nedávno podarilo Ukrajine oslobodiť, aby boli opatrní.

Zelenskyj v tejto súvislosti dodal, že prebieha úsilie o zaistenie bezpečnosti daných oblastí a zneškodnenie mín. „Naďalej je však nemožné vrátiť sa k normálnemu životu, aký sme poznali,“ uviedol.

Poradca ukrajinského prezidenta Olexij Arestovyč v sobotu uviedol, že ukrajinské jednotky získali späť kontrolu nad viac ako 30 obcami v Kyjevskej oblasti vrátane miest Buča a Brovary.

Na východnej a južnej Ukrajine však naďalej prebiehajú intenzívne boje, najmä o ovládnutie prístavného mesta Mariupol, dodal Arestovyč.      

Kyjevská oblasť je späť pod kontrolou Ukrajiny

Ukrajinské sily získali späť kontrolu nad celou Kyjevskou oblasťou a oslobodili ju od Rusov. Oznámila to v sobotu večer na facebooku námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová.

V meste Buča blízko Kyjeva muselo byť do spoločných hrobov uložených 280 tiel, povedal tamojší starosta.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet