Na hlavný obsah

Rusi sa sústredia na prípravu útoku na východ Ukrajiny, uviedol ukrajinský štáb

Cieľom je podľa nich získať Doneckú a Luhanskú oblasť.

Rusi sa sústredia na prípravu útoku na východ Ukrajiny, uviedol ukrajinský štáb
Na snímke ukrajinskí vojaci. Foto: TASR/AP

Ruská armáda preskupuje sily a sústredí svoje úsilie na prípravu útočnej operácie na východe Ukrajiny, uviedol v utorok (5. 4.) ráno generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl.

Cieľom je podľa neho získať plnú kontrolu nad územím Doneckej a Luhanskej oblasti. Invázne jednotky pokračujú v blokovaní Charkova. Podnikajú aj masívne delostrelecké a letecké útoky na už niekoľko týždňov obliehaný Mariupol, uvádza velenie ukrajinskej armády.

Technika sa presúva cez Bielorusko

Konštatuje zároveň, že pozoruje pohyb kolón zbraní a vojenskej techniky cez územie Bieloruska smerom k tamojším železničným staniciam v mestách Homel, Jelsk a Mazyr, kde má byť všetko naložené na vlakové súpravy.

„Značná časť lietadiel a vrtuľníkov vzdušných síl armády Ruskej federácie bola premiestnená z letísk v Bieloruskej republike na územie Ruska,“ píše sa v správe.

Generálny štáb ďalej spomína konkrétnejšie boje s rôznymi úspechmi oboch strán, a to najmä na východe krajiny. „Ruské vojská ostreľovali Mykolajiv kazetovou muníciou, ktorú zakazujú Ženevské dohovory. Pod nepriateľskú paľbu sa dostali civilné štvrte a zdravotnícke zariadenia, najmä detská nemocnica,“ tvrdí generálny štáb ukrajinskej armády.

Ukrajinské úrady cez víkend oznámili, že ich ozbrojené zložky získali späť kontrolu nad celou Kyjevskou oblasťou a oslobodili ju od Rusov. V pondelok (3. 4.) ruské jednotky opustili pozície pri meste Černihiv, odchádzať mali aj zo Sumskej oblasti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet