Na hlavný obsah

Rusko umiestnilo na námornej základni v Sevastopole trénované delfíny, ukazujú satelitné snímky

Delfíny vedia odstrašiť nepriateľských potápačov.

Rusko umiestnilo na námornej základni v Sevastopole trénované delfíny, ukazujú satelitné snímky
Ilustračná snímka- delfín. Foto: TASR/AP

Rusko umiestnilo na svojej námornej základni Sevastopol v Čiernom mori trénované vojenské delfíny. Podľa satelitných snímok, ktoré analyzoval Americký námorný inštitút (USNI), Rusi vo februári priviezli do sevastopolského prístavu dve klietky s delfínmi. Informoval o tom denník The Guardian.

Ruská federácia má v trénovaní delfínov na vojenské účely dlhoročnú tradíciu. Cvičí ich, aby vedeli vyhľadávať objekty alebo odstrašiť nepriateľských potápačov.

Delfíny po anexii Krymu pripadli Rusom

Námorná základňa v Sevastopole je pre ruskú armádu kľúčová. Nachádza sa na ukrajinskom polostrove Krym, ktorý Rusko anektovalo v roku 2014. Podľa analýzy USNI tam kotvia ruské lode, ktoré sú síce mimo dosahu rakiet, no stále môžu byť cieľom podmorských útokov.

V rámci sovietskeho programu na výcvik delfínov trénovala v akváriu blízko Sevastopola tieto živočíchy aj Ukrajina. V 90. rokoch minulého storočia však program prestal fungovať. Ukrajina ho v roku 2012 obnovila, no delfíny po anexii Krymu padli do rúk Rusov, pričom ukrajinská strana sa ich neúspešne snažila získať späť.

Rusko používalo vojenské delfíny aj počas vojny v Sýrii na svojej námornej základni v sýrskom meste Tartus, čo dokazujú satelitné snímky z roku 2018.

Delfíny však nepatria podľa Guardianu k jediným živočíchom, ktoré cvičí ruská armáda. Nórski rybári v roku 2019 zaznamenali pri pobreží svojej krajiny prítomnosť bieluhy – morského cicavca z rodu narvalovité –, ktorá vraj mala na sebe zvláštne popruhy s kamerami.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet