Na hlavný obsah

Rusko varovalo Česko, aby nevyvážalo zbrane sovietskeho pôvodu bez jeho súhlasu

Česko dodáva zbrane Ukrajine.

Kremeľ
Ilustračná snímka.

Rusko v diplomatickej nóte upozornilo Českú republiku, že nesmie poskytovať zbrane sovietskeho pôvodu tretím krajinám bez jeho súhlasu. Povedal to český minister zahraničných vecí Jan Lipavský.

České ministerstvo podľa neho nebude reagovať. Je to faktický nezmysel a neexistuje žiadne ustanovenie, ktoré by zakazovalo reexport tohto materiálu, povedal. Ministerka obrany Jana Černochová uviedla, že tvrdenie Ruska je len ďalším drzým pokusom odradiť západné krajiny od pomoci Ukrajine.

„Ministerstvo zahraničných vecí dostalo nótu, v ktorej sa píše, že údajne nesmieme poskytovať zbrane sovietskeho pôvodu tretím krajinám bez súhlasu Ruska. MZV na túto poznámku nereagovalo a ani nebude reagovať,“ oznámil Lipavský.

„Ide o faktický nezmysel a pre tento materiál neexistuje žiadna doložka o reexporte. Je to ďalší spôsob, ako Rusko využíva lži na zastavenie našej podpory Ukrajine,“ dodal.

Černochová: Drzý a trápny pokus

„Rusko sa vo všeobecnosti snaží odradiť západné krajiny od pomoci Ukrajine hrozbami, vydieraním a šírením dezinformácií. V tomto prípade Moskva tvrdí, že Česko nemôže vyvážať bývalú sovietsku techniku bez súhlasu Ruska. Je to nezmysel, len ďalší drzý a trápny pokus,“ uviedla zasa Černochová.

Rusko tento týždeň v diplomatickej nóte oficiálne varovalo Spojené štáty a ďalšie západné štáty, že ich dodávky zbraní na Ukrajinu podnecujú tamojší konflikt a môžu priniesť „nepredvídateľné dôsledky“.

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Maria Zacharovová v piatok (15. 4.) uviedla, že Moskva poslala podobné správy o dodávkach zbraní na Ukrajinu „všetkým krajinám“, čím zrejme myslela štáty NATO.

Dodávky zbraní pokračujú

Česká strana dodáva Ukrajine zbrane a ďalší vojenský materiál. Z bezpečnostných dôvodov však ministerstvo obrany už dlhší čas nezverejňuje, aký vojenský materiál posiela na pomoc napadnutej krajine.

Celková hodnota materiálu darovaného Ukrajine k 6. aprílu predstavovala 1,1 miliardy českých korún (takmer 45 miliónov eur).

Podľa serveru Echo24 poslalo Česko na Ukrajinu aj samohybné húfnice Dana československej výroby a raketomety RM-70 Grad. Denník Wall Street Journal predtým informoval, že Česko poslalo na Ukrajinu viac ako tucet modernizovaných tankov sovietskej výroby T-72M.

Neoficiálne informácie o zásielke tankov a bojových vozidiel česká armáda a ministerka Černochová predtým nepotvrdili a uviedli, že dodávky nemožno špecifikovať z bezpečnostných dôvodov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet