Na hlavný obsah

Rusko vedie vojnu rozvážnejšie, podľa experta postupuje pomaly a s vysokými stratami

Predlžovanie frontovej línie by bolo Rusom na škodu.

Rusko vedie vojnu rozvážnejšie, podľa experta postupuje pomaly a s vysokými stratami
Zničené delostrelectvo na ceste po ruskom raketovom útoku pri Charkove. Foto: TASR/AP

Ruská armáda zosilňuje ofenzívu na Ukrajine, najviac tlačí na východe a severovýchode, informoval ukrajinský generálny štáb. Sústreďujú sa na Izjum a pokračuje v ostreľovaní Charkova.

V Čiernom mori majú Rusi podľa britskej rozviedky asi 20 plavidiel, vrátane ponoriek, aj špeciálne cvičené delfíny a sú schopní zasiahnuť pobrežné ciele na Ukrajine. Téme sa venovala v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko redaktorka RTVS Miroslava Neira Cuellar Hospodárová.

Ruské vojská čelili doma kritike, že postup v bojoch skôr imitujú, než ho reálne dosahujú. Podľa analytikov vojna pokračuje v zdĺhavej vyčerpávajúcej forme.

Bude to o vôli i počtoch, hovorí expert

Ruské vojsko zmenilo taktiku, boje spomalilo a postupuje rozvážnejšie, naznačujú viaceré vojenské zdroje. Druhá fáza vojny zatiaľ neznamená jeden veľký vojenský nástup, ale skôr vyčerpávajúce boje na viacerých miestach čo ruská tlač označila za „dosť zvláštny“ postup.

„Je to náročné na logistiku oboch strán. Teraz je to skôr o tom, kto viac a dlhšie vydrží s vôľou, ľuďmi a technikou,“ povedal pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko vojenský expert Lukáš Visingr.

Zatiaľ, čo Ukrajina už dlho prezentuje, že ľudí má dosť, s morálkou nemá problém a konečne jej prichádzajú aj zásielky ťažkého delostrelectva, najmä húfnic a iných zbraní aj munície zo zahraničia, na ruskej strane je obrázok opačný.

„Ruská morálka je stále zlá, koordinácia bojovej činnosti rôznych zložiek vojsk tiež zlá. Rusi majú evidentne nedostatok ľudí aj ťažké straty techniky. Dochádzajú im aj niektoré druhy techniky aj munície, presne navádzané strely sú zrejme prakticky vyčerpané,“ dodal expert.

Väčší úspech do 9. mája zrejme Rusi nestihnú

Na veľkú ofenzívu na širokom fronte sa aj preto zrejme ruská armáda necíti. Ruská armáda by sa na ňu potrebovala pripravovať celé týždne a na to nie je čas. Do 9. mája už ale väčší úspech zrejme aj tak zrejme nestihne.

„Tam je politické zadanie, aby uspeli, čo najrýchlejšie. Takže oni robia, čo môžu. Oni teraz proste posielajú do boja nepripravené nedoplnené jednotky do útoku proti pripravenej ukrajinskej obrane. Miestami sa im darí postupovať, ale slimačím tempom a za veľkú cenu,“ skonštatoval Visingr.

Práve toto postupné vyčerpávanie ruskej armády by chcela využiť Ukrajina. Keď ruské sily nebudú schopné postupovať ďalej a zovrieť jej jadro, prísť by mal ukrajinský protiútok. Otázka je, ako a či vôbec si v tomto Rusko dokáže pomôcť rozširovaním frontu na západ k Podnestersku.

„To množstvo ruských vojakov v Podnestersku je zanedbateľné, nie sú to ani žiadne elitné sily. A keby na to prišlo, tak Ukrajinci by pravdepodobne boli schopní Podnestersko leteckými a raketovými útokmi relatívne rýchlo eliminovať ako vojenskú hrozbu,“ priblížil expert.

Aj predlžovanie bojovej línie bolo podľa vojenských expertov ruskej armáde doteraz skôr na škodu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál