Na hlavný obsah

Ruské jednotky sa úplne stiahli z okolia Kyjeva a Černihiva, hlásia Američania

Vraždy v Buči boli podľa nich plánované.

Ruské jednotky sa úplne stiahli z okolia Kyjeva a Černihiva, hlásia Američania
Obyvatelia čistia ulicu v meste Černihiv počas 42. dňa ruskej invázie na Ukrajinu v stredu 6. apríla 2022. Foto: TASR/AP

Ruské jednotky sa úplne stiahli z oblastí ukrajinských miest Kyjev a Černihiv. V Rusku a Bielorusku teraz pravdepodobne doplnia zásoby, aby sa pripravili na ofenzívu na východe Ukrajiny.

Uviedli to v stredu (6. 4.) vysokopostavení predstavitelia amerického ministerstva obrany, informuje americká televízia CNN a britská stanica Sky News.

Jeden z predstaviteľov amerického ministerstva obrany si myslí, že údajné masové vraždy civilistov v meste Buča boli „plánované a veľmi, veľmi premyslené“.

Podľa neho je ťažké porozumieť tomu, čo viedlo ruských vojakov k spáchaniu takýchto činov, avšak poslali tým svetu odkaz o „ruskej brutalite“.

Stále nedobyli Mariupol

Ruským jednotkám sa podľa slov amerického predstaviteľa stále nepodarilo dobyť juhoukrajinské mesto Mariupol, aj napriek jeho izolácii. Od začiatku ruskej invázie odpálila Moskva na územie Ukrajiny už viac ako 1 450 rakiet, dodal.

Náčelník charkovskej oblastnej vojenskej správy Oleh Syniehubov v stredu uviedol, že úrady preventívne evakuujú obce Lozova a Barvinkove v južnej časti regiónu. Syniehubov dodal, že zatiaľ neprijali rozhodnutie o evakuácii mesta Charkov.

Ukrajinské ministerstvo obrany začiatkom týždňa informovalo, že Rusko sa snaží obkľúčiť ukrajinské jednotky na východe Ukrajiny a plánuje dobyť Charkov.  

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet