Na hlavný obsah

Rusi stratili tisíce vojakov, preto ich povolávajú z odštiepeneckých regiónov, myslí si analytik

Vojenskú operáciu zle naplánovali, tvrdí.

Rusi stratili tisíce vojakov, preto ich povolávajú z odštiepeneckých regiónov, myslí si analytik
Ruská vojenská čiapka leží na zemi po tom, ako ukrajinské sily obsadili ruskú pozíciu pri Kyjeve. Foto: ČTK/AP

Rusko povoláva na Ukrajinu svoje jednotky z gruzínskych odštiepeneckých regiónov Abcházsko a Južné Osetsko. Tvrdí to britská armáda. Ukrajinský generálny štáb potvrdil, že situáciu s prílivom nových ruských síl na svojich hraniciach sleduje.

Západ sa domnieva, že Rusko nečakane utrpelo veľké straty. Moskva obvinila Kyjev z útoku na sklad s palivom v ruskom meste Belgorod. Analytik si myslí, že Moskva to nevyužije ako zámienku na rozšírenie invázie. Téme sa venovala redaktorka RTVS Miroslava Neira Cuellar Hospodárová v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko.

Ruské straty sú vysoké

Rusko povoláva na Ukrajinu do 2 000 svojich vojakov, ktorí doteraz pôsobili v gruzínskych odštiepeneckých regiónoch Abcházsko a Južné Osetsko.

Podľa Matúša Halása Rusko už predtým privážalo vojakov z úplne opačného konca krajiny, z Kamčatky, ale napríklad aj z Náhorného Karabachu.

Toto je len ďalší dielik do skladačky, ktorý hovorí, že im, obrazne povedané, dochádzajú vojaci a potrebujú ich doplniť.

„Vyzerá to tak, že ruská strana stratila v priebehu piatich, šiestich týždňov toľko vojakov, koľko stratila za celé roky svojho pôsobenia v Afganistane v 80. rokoch minulého storočia. Pokiaľ dochádza k takýmto masívnym stratám, tak tie jednotky jednak prestávajú byť bojaschopné a jednak je potrebné tie straty doplniť,“ povedal Halás pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko.

Aj preto zrejme dochádza k sťahovaniu ruských jednotiek na niektorých líniách a k ich preskupovaniu. Rusko sa teraz snaží svoju operáciu upratať, dať jej štruktúra a logiku, myslí si analytik.

„Oni začali svoj útok de facto na troch frontoch – zo severu, východu a z juhu. Zjavne na to nemajú kapacitu. Zle to naplánovali, zle to uskutočnili a vysoké straty sú toho dôsledkom,“ uviedol.

Rusko zámienku v podobe Belgorodu podľa analytika nepotrebuje

Moskva tvrdí, že za útokom na palivový sklad v ruskom Belgorode stoja ukrajinské vrtuľníky. Ak sa to aj potvrdí, nebude to prvý raz keď ukrajinské strely dopadli na ruské územie, pripomína analytik.

„Je to úplne legitímne, tie dve krajiny sú v otvorenom konflikte, takže tam treba počítať s tým, že budú na územie svojho nepriateľa útočiť,“ konštatoval Halás.

Ak by Rusko chcelo zmeniť „špeciálnu operáciu“ na vojnu a vyhlásiť aspoň čiastočnú mobilizáciu, zámienku v podobe útoku na palivový sklad nebude potrebovať, hovorí Halás.

„Nemyslím si, že Ruská federácia takéto niečo potrebuje na legitimizáciu ďalšej eskalácie, prípadne nejakých svojich ďalších krokov. Ruská vláda to je schopná urobiť aj bez toho,“ priblížil.

Vojensky najvyhrotenejšia je situácia podľa Kyjeva na juhu a východe, teda v Mariupole, na Donbase a v Charkove. Dodávky západných zbraní na Ukrajinu označila ruská diplomacia za hru z ohňom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál