Na hlavný obsah

Rusko vyhostilo 18 členov misie Európskej únie

Musia opustiť krajinu.

Rusko vyhostilo 18 členov misie Európskej únie
Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. Foto: TASR/AP

Moskva nariadila 18 členom delegácie Európskej únie v Rusku, aby opustili krajinu. Oznámilo to v piatok (15. 4.) ruské ministerstvo zahraničných vecí. Informovala o tom agentúra AFP z vyhlásenia zverejneného na webovej stránke ruského ministerstva.

Vo vyhlásení sa uvádza, že 18 členovia Delegácie Európskej únie v Ruskej federácii boli vyhlásení za tzv. nežiaduce osoby. Budú musieť „v najbližšej budúcnosti“ opustiť územie krajiny.

EÚ vyhostila 19 predstaviteľov Ruskej federácie

Ministerstvo si v piatok predvolalo vedúceho delegácie EÚ Markusa Ederera, aby mu predložilo protest proti nedávnemu vyhosteniu 19 ruských diplomatov akreditovaných pri inštitúciách Únie. Rezort súčasne vyhlásil, že EÚ nesie zodpovednosť za „systematické ničenie architektúry bilaterálneho dialógu a spolupráce“, budovanej celé desaťročia.

Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell 5. apríla oznámil, že rozhodol o vyhlásení 19 predstaviteľov stálej misie Ruskej federácie pri EÚ za nežiaduce osoby „za aktivity, ktoré sú v rozpore s ich diplomatickým štatútom“.

Únia považuje vyhostenie za neoprávnené

„Európska únia odsudzuje neoprávnené, bezdôvodné rozhodnutie Ruskej federácie o vyhostení 18 členov Delegácie Európskej únie v Ruskej federácii,“ uvádza sa vo vyhlásení diplomatickej služby EÚ.

„Piatkové rozhodnutie ruských orgánov nemá žiadne odôvodnenie okrem toho, že ide o čisto odvetný krok. Postup, ktorý si Rusko zvolilo, ešte viac prehĺbi jeho medzinárodnú izoláciu,“ citovala z vyhlásenia agentúra AFP.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet