Na hlavný obsah

Rusku pozastavili členstvo v Rade OSN pre ľudské práva

Návrh podporilo 93 krajín.

Rusku pozastavili členstvo v Rade OSN pre ľudské práva
Ilustračná snímka -Valné zhromaždenie Organizácie Spojených národov (VZ OSN). Foto: TASR/AP

Valné zhromaždenie OSN vo štvrtok (7. 4.) odhlasovalo pozastavenie členstva Rusku v Rade OSN pre ľudské práva (UNHRC). Návrh podporilo 93 krajín, proti sa ich vyslovilo 24 a 58 členov sa zdržalo hlasovania. Informovala o tom agentúra Reuters.

Nesúhlas s krokom presadzovaným skupinou krajín na čele so Spojenými štátmi, Ukrajinou či Európskou úniou, vyjadrila okrem iného Čína či Sýria.

„Vojnoví zločinci nemajú čo robiť v orgánoch OSN zameraných na ochranu ľudských práv. Ďakujeme všetkým členským štátom, ktoré podporili príslušnú rezolúciu Valného zhromaždenia OSN a zvolili si správnu stranu dejín,“ napísal na twitteri šéf ukrajinskej diplomacie Dmytro Kuleba.

Rusko opäť odmietlo obvinenia

Ukrajinský veľvyslanec pri OSN Serhij Kyselycia pred hlasovaním uviedol, že činy, ktoré na Ukrajine páchajú ruskí vojaci, možno označiť za vojnové zločiny aj genocídu. Pripomenul pritom skoro 30 rokov staré udalosti v Rwande, keď podľa neho medzinárodné spoločenstvo umožnilo genocídu svojou ľahostajnosťou.

Ruský predstaviteľ za množiacich sa dôkazov o vojnových zverstvách opäť odmietol všetky obvinenia. Návrh rezolúcie vykresľoval ako súčasť snahy Washingtonu posilniť svoj vplyv.

Rusko obvinenia popiera od začiatku. Moskva o vojne na Ukrajine, ktorá sa začala 24. februára, hovorí ako o „špeciálnej vojenskej operácii“. Scény z Buče, ktoré odsúdili viacerí západní predstavitelia, označuje za podvod.

„Zarmútilo nás to,“ povedal hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v rozhovore pre britskú stanicu Sky News v reakcii na pozastavenie členstva Ruska v UNHRC. „Budeme naďalej brániť naše záujmy za pomoci všetkých dostupných právnych prostriedkov,“ dodal.

Facka Rusku?

Denník New York Times označil výsledok hlasovania za „veľkú diplomatickú facku Rusku“. Písal o akomsi „barometri“ pobúrení vo svete smerom k činom ruských vojakov.

Odstavenie Ruska z UNHRC podporili aj Slovensko, Česká republika a zvyšok krajín EÚ, ale aj Švajčiarsko a Srbsko. Proti spoločne s Ruskom hlasovali Čína, Irán, KĽDR alebo Bielorusko, zdržali sa Brazília, India, rad afrických krajín alebo Saudská Arábia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet