Na hlavný obsah

Rusko vyslalo špecialistov do elektrárne v Záporoží, uviedla agentúra pre atómovú energiu

Ukrajinský personál pracuje pod veľkým tlakom, hlási MAAE.

Rusko vyslalo špecialistov do elektrárne v Záporoží, uviedla agentúra pre atómovú energiu
Na satelitnej snímke areál Záporožskej jadrovej elektrárne v ukrajinskom meste Enerhodar. Foto: TASR/AP

Rusko vyslalo do obsadenej ukrajinskej jadrovej elektrárne pri Záporoží svojich špecialistov. Tí teraz dohliadajú na ukrajinských pracovníkov a vyžadujú od nich pravidelné správy k „dôverným témam“.

Ukrajinský personál celkovo pracuje „pod neuveriteľným tlakom“, uviedla Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE). Odvoláva sa na oznámenie ukrajinských úradov.

Ruská armáda kontroluje najväčšiu ukrajinskú jadrovú elektráreň so šiestimi reaktormi od 4. marca. Podľa piatkového (29. 4.) vyhlásenia MAAE ju však naďalej prevádzkujú ukrajinskí pracovníci.

Dozerajúci vyslaní ruskou štátnou jadrovou spoločnosťou Rosatom však požadujú od zamestnancov každodenné hlásenie k fungovaniu elektrárne, jej manažmentu, údržbe, zaobchádzaniu s jadrovým palivom či bezpečnostným postupom.

Šéf agentúry so sídlom vo Viedni Rafael Grossi opakovane vyjadril obavy o bezpečnosť ukrajinských jadrových elektrární v čase vojny na Ukrajine. Už v marci odcestoval na Ukrajinu a hovoril s pracovníkmi juhoukrajinskej jadrovej elektrárne.

Tá bola načas v ohrození ruskými okupačnými vojskami, pripomenula agentúra DPA. Okrem jadrovej elektrárne v Záporoží ovládli ruské sily aj elektráreň v Černobyle. Z nej sa ale koncom marca po piatich týždňoch stiahli.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet