Na hlavný obsah

Rusko vyzvalo ukrajinských vojakov v Mariupole, aby sa vzdali

Rusi údajne vyčistili celú mestskú oblasť prístavu.

Rusko vyzvalo ukrajinských vojakov v Mariupole, aby sa vzdali
Žena stojí pred zničenou bytovkou v Mariupole. Foto: TASR/AP

Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že ak mariupolskí obrancovia, ktorí ešte bojujú, zložia zbrane do nedeľných (17. 4.) 5.00 h SELČ, ich životy ušetria. Uviedla to agentúra TASS. Vyjadrenie ukrajinskej strany nebolo k dispozícii.

Rusko predtým oznámilo, že ruské a proruské jednotky vyčistili celú mestskú oblasť prístavu Mariupol od ukrajinských síl. Zároveň zablokovali zvyšných ukrajinských bojovníkov v rozsiahlom areáli tamojších oceliarní Azovstal.

Ukrajinské sily v týždňoch obliehanom strategickom prístavnom meste stratili do soboty (16. 4.) už viac ako 4 000 bojovníkov, vyhlásil podľa agentúry RIA hovorca ministerstva obrany Igor Konašenkov.

TASS citoval generálplukovníka Michaila Mizinceva, riaditeľa ruského národného centra pre riadenie obrany, podľa ktorého ponuku Moskvy podnietila „katastrofálna situácia“ v oceliarňach a tiež „čisto humánne princípy“. „Garantujeme, že životy všetkých, ktorí zložia zbrane, ušetríme,“ dodal Mizincev.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu večer povedal, že situácia v Mariupole je extrémne vážna. On aj iní vysokí predstavitelia ukrajinskej vlády sú v kontakte s jednotkami v meste.

Tvrdenia Moskvy o vyčistení mestskej oblasti od ukrajinských vojakov však priamo nekomentoval. Podľa neho sa ruské jednotky snažia úplne zničiť civilné obyvateľstvo v prístavnom meste.

Ukrajinský prezident už skôr novinárom tiež povedal, že likvidácia posledných ukrajinských vojakov v Mariupole by viedla ku koncu mierových rokovaní s Moskvou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet