Na hlavný obsah

Rusko zakázalo vstup do krajiny Borisovi Johnsonovi a ďalším členom britskej vlády

Moskva plánuje zoznam rozšíriť.

Rusko zakázalo vstup do krajiny Borisovi Johnsonovi a ďalším členom britskej vlády
Na archívnej snímke britský premiér Boris Johnson a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas aprílovej návštevy v Kyjeve. Foto: TASR/AP

Rusko zakázalo vstup do krajiny britskému premiérovi Borisovi Johnsonovi, ministerke zahraničia Liz Trussovej, ministrovi obrany Benovi Wallaceovi a ďalším desiatim členom vlády a politikom, uviedla v sobotu (16. 4.) ruská agentúra Interfax. Ruská diplomacia sa tak rozhodla v súvislosti s „nepriateľskými krokmi britskej vlády“.

Na zozname je tiež britský minister spravodlivosti Dominic Raab či minister financií Rishi Sunak. „Tento krok urobili v súvislosti s bezprecedentnými krokmi britskej vlády, najmä pokiaľ ide o uvalenie sankcií na vysokých ruských predstaviteľov,“ citovala z vyhlásenia diplomacie agentúra Reuters.

Ruské ministerstvo má vraj v pláne tento zoznam čoskoro rozšíriť o ďalších politikov a poslancov, ktorí „rozdúchavajú protiruskú hystériu a tlačia Západ na to, aby v dialógu s Moskvou používal jazyk plný hrozieb“.

Ako ministerstvo dodalo, kľúčoví členovia britskej vlády majú zákaz vstupu do Ruska „pre rozpútanie bezuzdnej informačnej a politickej kampane, ktorej cieľom je medzinárodne izolovať Rusko a dusiť našu ekonomiku“.

Londýn v reakcii na krok Moskvy uviedol, že jeho podpora Ukrajiny trvá. „Británia, rovnako ako naši medzinárodní partneri, odsudzuje zavrhnutiahodné správanie ruskej vlády na Ukrajine a vyzýva Kremeľ na zastavenie vojny,“ reagoval na krok Moskvy hovorca britskej vlády. „Sme aj naďalej odhodlaní podporovať Ukrajinu,“ dodal.

Rusko už v marci zakázalo vstup do krajiny 13 americkým predstaviteľov. Sú medzi nimi americký prezident Joe Biden, minister zahraničia Antony Blinken, minister obrany Lloyd Austin či bývalá prvá dáma Hillary Clintonová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet