Na hlavný obsah

Rusko zastaví dodávky plynu do Poľska, informoval Gazprom

Koncern zastaví dodávky aj do Bulharska.

Rusko zastaví dodávky plynu do Poľska, informoval Gazprom
Ilustračná snímka - kompresorová stanica plynovodu. Foto: TASR

Poľská plynárenská spoločnosť PGNiG v utorok (26. 4.) oznámila, že ruský Gazprom ju informoval, že v stredu (27. 4.) od 8.00 h SELČ pozastavuje dodávky plynu do Poľska cez plynovod Jamal.

Potvrdili sa tak neoficiálne informácie, ktoré už skôr zverejnili poľské médiá. Poľská ministerka životného prostredia Anna Moskwová uviedla, že Poľsko je pripravené zaobísť sa bez ruských energetických zdrojov.

Gazprom neinformoval poľskú stranu o dôvodoch zastavenia dodávok plynu. Portál onet.pl však informoval, že termín, do ktorého malo Poľsko zaplatiť za surovinu v rubľoch, ako to požadoval Kremeľ, uplynul minulý piatok.

Varšava to však odmieta a premiér Mateusz Morawiecki označil prístup Ruska za vydieranie.

Spoločnosť PGNiG varovala, že Gazprom porušil zmluvu o dlhodobých dodávkach plynu a že podnikne kroky na obnovenie dodávok podľa zmluvy, informovala agentúra Reuters. Jej platnosť mala vypršať koncom tohto roka.

Podľa Moskwovej sú poľské zásobníky zemného plynu naplnené na 76 % a v súčasnosti nie je potrebné ich využívať. „Poľsko má potrebné zásoby plynu a zdroje dodávok, ktoré chránia našu bezpečnosť,“ povedala. Ubezpečila, že v poľských domácnostiach nebude chýbať plyn.

Podľa think tanku Forum Energii Poľsko pokrýva približne 55 % svojej spotreby zemného plynu dodávkami z Ruska. Už nejaký čas, bez ohľadu na súčasný konflikt na Ukrajine, sa snaží nahradiť ich z iných zdrojov.

Výstavba plynovodu Baltic Pipe, ktorý bude privádzať plyn z Nórska do Poľska, majú dokončiť na jeseň tohto roku.

Európske ceny plynu v reakcii na správy z Poľska vzrástli o 17 %, informovala neskôr agentúra Bloomberg.

Rusko zastaví plyn aj do Bulharska

Gazprom informoval bulharský Bulgargaz, že od stredy (27. 4.) zastaví dodávky plynu aj do Bulharska. V utorok (26. 4.) večer o tom informovalo bulharské ministerstvo energetiky.

Ministerstvo v hlavnom meste Sofia spresnilo, že spolu so štátnymi plynárenskými spoločnosťami podniklo kroky na nájdenie alternatívnych riešení s cieľom vyriešiť vzniknutú situáciu.

Podľa bulharského rezortu energetiky nateraz nie sú potrebné žiadne obmedzenia v spotrebe plynu v tejto balkánskej krajine, ktorá pokrýva viac ako 90 percent svojich potrieb dovozom z Ruska, napísala agentúra Reuters.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika