Na hlavný obsah

Rusko zaviedlo odvetné sankcie voči občanom Austrálie a Nového Zélandu

Dotknú sa aj predsedu austrálskej vlády Scotta Morrisona.

Rusko zaviedlo odvetné sankcie voči občanom Austrálie a Nového Zélandu
Ľudia v austrálskom Sydney na proteste proti ruskej invázii na Ukrajine. Foto: TASR/AP

Rusko zaviedlo sankcie voči desiatkam občanov Austrálie a Nového Zélandu vrátane šéfov tamojších vlád. Sankčné opatrenia nadobudli účinnosť vo štvrtok (7. 4.), oznámilo ruské ministerstvo zahraničných vecí, na ktoré sa odvoláva denník The Guardian.

V reakcii na sankcie zo strany Canberry zakázala Moskva vstup do Ruska 228 členom austrálskej vlády a poslancom. Zákaz sa dotkne aj predsedu vlády Scotta Morrisona.

Rezort ruskej diplomacie ohľadom sankcií, ktoré proti Moskve prijala Canberra, poznamenal, že Austrália „poslušne nasleduje rozhodnutia Západu“.

„V blízkej budúcnosti budú na sankčný zoznam doplnení aj členovia austrálskej armády, podnikatelia a experti. Tiež pracovníci médií, ktorí prispeli k vytváraniu negatívnych postojov proti Rusku,“ varovalo ministerstvo.

Austrália uvalila sankcie na 67 ruských občanov

Austrálska ministerka zahraničných vecí Marise Payneová vo štvrtok (7. 4.) oznámila, že v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajinu sa jej krajina rozhodla uvaliť nové sankcie na 67 ruských občanov. Ide podľa jej slov o príslušníkov ruskej elity a oligarchov blízkych ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi.

Rusko ako odvetný krok zakázalo aj vstup do krajiny 130 občanom Nového Zélandu vrátane premiérky Jacindy Ardernovej, generálnej guvernérky Cynthie Kirovej a členom tamojšej vlády a parlamentu.
      

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet