Na hlavný obsah

Rusko žiada zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN v ukrajinskom meste Buča

Predstavitelia OSN neoznámili, či sa zasadnutie uskutoční.

Rusko žiada zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN v ukrajinskom meste Buča
Ruský veľvyslanec pri OSN Vasilij Nebenzia rozpráva počas mimoriadneho zasadnutia Bezpečnostnej rady OSN. Foto: TASR/AP

Moskva požiadala o mimoriadne zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN, na ktorej by sa podľa nej malo v pondelok (4. 4.) hovoriť o tvrdeniach, že ruské sily spáchali zločiny voči ukrajinským civilistom v meste Buča pri Kyjeve. Informovala o tom agentúra AFP.

„Vo svetle nehanebných provokácií ukrajinských radikálov v Buči Rusko požiadalo o stretnutie Bezpečnostnej rady OSN v pondelok 4. apríla,“ uviedol zástupca ruského veľvyslanca pri OSN Dmitrij Poľanskij v nedeľu (3. 4.) na sociálnej sieti.

Rusko obvinenia poprelo

Ukrajinskí a západní lídri reagovali s pobúrením na nájdenie masových hrobov a niekoľkých stoviek tiel v meste Buča. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj obvinil priamo Moskvu zo zabíjania civilistov. Rusko obvinenia poprelo a vyhlásilo, že zábery tiel zinscenoval Kyjev.

Vysokopostavená americká predstaviteľka žiadosť Moskvy o zasadnutie BR OSN kritizovala s vyhlásením, že cieľom je „predstierať pobúrenie“.

„Rusko čerpá z príručky, ktorú použilo pre Krym a Allepo, keď je nútené obhajovať neobhájiteľné, vyzýva na stretnutie Bezpečnostnej rady OSN, aby mohlo predstierať pobúrenie a vyzývať na zodpovednosť,“ napísala bývalá veľvyslankyňa USA pri svetovej organizácii Samantha Powerová. „Nikto tomu neverí,“ dodala.

Predstavitelia OSN zatiaľ verejne neoznámili, či sa mimoriadne zasadnutie Bezpečnostnej rady v pondelok uskutoční.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet