Na hlavný obsah

Rusku hrozia problémy a závislosť od Číny, ak nebude prúdiť plyn do Európy, tvrdia experti

S Čínou zatiaľ Rusi nemajú spojenie plynovodom.

Rusku hrozia problémy a závislosť od Číny, ak nebude prúdiť plyn do Európy, tvrdia experti
Ilustračná snímka plynovodu. Foto: RTVS

Vývoz ruského plynu do Európy predstavuje dve tretiny exportu. Ak sa rozhodne úplne zastaviť dodávky alebo ich stopne Brusel, Moskva to v budúcnosti nemusí mať jednoduché, zhodujú sa experti.

Problémy s infraštruktúrou, politický tlak a nízky dopyt po plyne smerom do Ázie môžu Kremľu ublížiť aj ekonomicky. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Jakub Mitter.

Otázka dodávok ruského plynu do Európy plní v posledných dňoch titulky médií. Moskva sa rozhodla zastaviť kohútiky do Poľska a Bulharska. Vyhráža sa aj ďalším členským krajinám Európskej únie, že ich odstrihne – ak nebudú platiť rubľom.

Bude ruskú ekonomiku diktovať Čína?

Reakciou Bruselu je čo najrýchlejšie odpojenie od tejto závislosti. Aj keď to, ako tvrdia odborníci, potrvá istý čas, čoraz viac sa skloňuje otázka, ktorá Kremľu v budúcnosti môže ublížiť. Čo sa stane s ruským plynom, keď raz prestane prúdiť do Európy?

„Rusko nemá priame prepojenie s Čínou. Tá bude pravdepodobne v súčasnosti určovať, ako to bude ďalej vyzerať s ruskou ekonomikou. Keďže Európa stále stupňuje svoje sankcie. Čo sa týka plynu, tam je Rusko ako keby odkázané na export do Európy. Lebo s Čínou nemá plynovod,“ vysvetľuje Irena Jenčová z portálu Euractiv.

„Základný problém je v tom, že oni nemajú zatiaľ vybudovanú základnú infraštruktúru. Aby poslali plyn napríklad do Ázie, teda do Číny alebo Indie, to ešte vybudované nie je. Oni tie vrty budú musieť zavrieť,“ dopĺňa Karel Svoboda z Inštitútu medzinárodných štúdií Univerzity Karlovej v Prahe.

Viacero hráčov

Problémom je podľa analytika aj rýchle plnenie zásobníkov a možné boje Rusov s inými krajinami na ázijskom trhu. Kým totiž v Európe nemal ruský plyn konkurenciu, v Ázii súperí viacero hráčov.

Profitovať z tejto situácie môže Čína, ktorá si podľa experta bude chcieť diktovať podmienky. Odchod ruského plynu z Európy môže teda Kremľu spôsobiť aj finančné problémy.

„To sú zásadný príjmy. Dlhodobo to znamená to, že Rusko príde o peniaze, pretože európske štáty sa budú prosto preorientovávať inam,“ doplnil Karel Svoboda.

Odborníci sa zhodujú, že ak sa naplnia tieto možné scenáre, v Rusku hrozí ešte vyššia inflácia a zníženie hrubého domáceho produktu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál