Na hlavný obsah

Ruský veľvyslanec neprišiel na ľudskoprávny výbor, poslal desať strán textu

Podľa predsedu výboru obsahoval ruskú propagandu.

Ruský veľvyslanec neprišiel na ľudskoprávny výbor, poslal desať strán textu
Na snímke veľvyslanec Ruskej federácie v Slovenskej republike Igor Bratčikov. Foto: TASR

Veľvyslanec Ruskej federácie Igor Bratčikov sa nezúčastnil zasadnutia ľudskoprávneho parlamentného výboru, ktoré sa malo týkať násiliu na civilistoch na Ukrajine. Ako uviedol predseda výboru Peter Pollák (OĽANO), veľvyslanec poslal „desaťstranovú znôšku textu, ktorá zdôvodňuje ruskú agresiu na Ukrajine.“

Bratčikov, ako informoval Pollák, sa ospravedlnil, pretože „mal nejakú dohodnutú akciu.“

Pollák priblížil, že sa od Bratčikova chceli poslanci na výbore dozvedieť, čo predchádzalo zabíjaniu civilistov v Buči a v ostatných sídlach v okolí ukrajinskej metropoly. „Je neprijateľné, aby sme súhlasili s tým, čo nám pán Bratčikov poslal,“ dodal.

Podľa Polláka text, ktorý dostali od ruského veľvyslanca, obsahoval „rovnaké lži, aké razí ruská propaganda.“ Tá je aktívna aj na svojom účte na sociálnej sieti, kde zverejňuje ruský pohľad na agresiu na Ukrajine.

Predseda ľudskoprávneho výboru pripomenul postoje medzinárodných organizácií ako OBSE či OSN, ktoré odsúdili správanie sa ruskej armády k civilistom.

„Správa OBSE dokonca predkladá jasné dôkazy, ktoré hovoria o porušovaní tých najzákladnejších ľudských práv. Hovoria najmä o porušovaní zákazu mučenia a iného ponižujúceho zaobchádzania a trestov,“ skonštatoval Pollák.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko