Na hlavný obsah

Rwanda bude prijímať azylantov zo Spojeného kráľovstva, to zožalo kritiku

Opozícia a niektoré organizácie odsúdili tento krok.

Rwanda bude prijímať azylantov zo Spojeného kráľovstva, to zožalo kritiku
Na ilustračnej snímke sirotinec L'Esperance v Rwande. Foto: TASR/AP

Rwanda podpísala s Britániou dohodu, na základe ktorej bude prijímať migrantov žiadajúcich o azyl v Spojenom kráľovstve. Dostane za to od Londýna príspevok v hodnote 144 miliónov eur.

Vo štvrtok (14. 4.) to oznámil minister zahraničných vecí Rwandy Vincent Biruta počas stretnutia s britskou ministerkou vnútra Priti Patelovou. Píše o tom agentúra AFP.

„Rwanda víta partnerstvo so Spojeným kráľovstvom týkajúce sa prijímania žiadateľov o azyl a migrantov, vďaka ktorému dostanú možnosť legálneho pobytu (v Rwande),“ uviedol vo vyhlásení Biruta. Rwanda má využiť finančný príspevok od Británie na integráciu migrantov do spoločnosti.

Vyhlásenie o dohode medzi Britániou a Rwandou prišlo iba niekoľko hodín pred plánovaným príhovorom britského premiéra Borisa Johnsona. V ňom má predstaviť plány na boj proti nelegálnej migrácii cez Lamanšský prieliv.

Britský minister pre záležitosti Walesu Simon Hart pre britskú stanicu Sky News uviedol, že táto dohoda sa bude týkať najmä ekonomických migrantov, avšak nie žien a detí.

Johnson v predvolebnej kampani sľuboval obmedzenie nelegálnej migrácie. Počas jeho funkčného obdobia však prišiel nezákonne do Británie rekordný počet migrantov. Podobnú dohodu ako s Rwandou navrhovalo Spojené kráľovstvo aj Ghane, tá to však v januári odmietla.

Nechýba kritika

Opozícia aj organizácie obhajujúce práva utečencov odsúdili tento krok ako pomýlený a krutý, vzhľadom na históriu porušovania ľudských práv v malej africkej krajine. Podľa Johnsona je vec v súlade s medzinárodným právom.

Steve Valdez-Symonds z britskej pobočky ľudskoprávnej organizácie Amnesty International v reakcii označil zámer vlády za „šokujúcim spôsobom nedomyslený“.

Podľa neho len zosilní utrpenie migrantov a ešte pri tom „vyplytvajú obrovský objem verejných peňazí“. „Katastrofálna situácia okolo ochrany ľudských práv v Rwande všetko len zhoršuje,“ povedal.

BBC v analýze upozorňuje, že samotná Británia sa vlani v OSN dožadovala vyšetrovania možného vraždenia, mučenia alebo unášania zo strany rwandských orgánov.

„Ministri budú musieť vysvetliť, prečo je Rwanda tým správnym miestom, ktorému zveriť ochranu ľudských práv zraniteľných žiadateľov o azyl, ktorí dúfali, že ich ochráni Spojené kráľovstvo,“ píše reportér Mark Easton.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet