Na hlavný obsah

Samosprávy majú problémy so zháňaním dodávateľov energií

Do verejných súťaží sa im nik nehlási.

Samosprávy majú problémy so zháňaním dodávateľov energií
Zamestnanci kontrolujú tlak v potrubí na prečerpávacej plynovej stanici. Foto: TASR/AP

Drahšie energie komplikujú život aj mestám a obciam. Približne 20 % samospráv má problém obstarať dodávateľov. Do verejnej súťaže sa im nikto neprihlásil. Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) to vysvetľuje nestabilnými cenami. Požaduje peniaze od štátu.

Mestá a obce si dodávateľa energií zazmluvňujú na približne dva až päť rokov prostredníctvom verejného obstarávania. Mnohým už zmluvy vypršali a musia vysúťažiť dodávateľa opäť.

Mesto Dolný Kubín vysúťažilo dodávateľa energií ešte v roku 2020 a zafixovalo si tak ceny do konca tohto roka. Nová súťaž na ďalšie obdobie ich ešte len čaká.

„Jednotliví poskytovatelia energetických služieb nechcú vsádzať na riziko, pretože vývoj na trhu nevie odhadnúť absolútne nikto,“ upresnil primátor mesta Ján Prílepok.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Analytik tvrdí, že problémom je nedostatok energií. „Samotní dodávatelia nevedia nakúpiť elektrinu v dostatočných množstvách. Máme problém s výrobnými zdrojmi po celej EÚ. Trvá to nejaké obdobie a teraz je to kritické,“ uviedol analytik Jozef Badida.

ZMOS žiada od štátu dofinancovanie medziročného nárastu cien energií a urýchlené zverejňovanie eurofondových výziev na energetický manažment a podporu alternatívnych zdrojov.

Ministerstvo financií vyčlenilo kompenzačnú pomoc nízkopríjmovým skupinám v sume 260 miliónov eur a 52 miliónov eur pre inštitúcie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika