Na hlavný obsah

Šanghaj bojuje s koronavírusom. Okolo budov stavajú ploty a zátarasy

Medzi ľuďmi to vyvolalo pobúrenie.

Šanghaj bojuje s koronavírusom. Okolo budov stavajú ploty a zátarasy
Na snímke pracovník v Šanghaji v ochrannom oblečení stráži bariéru, ktorá ohraničuje oblasť, v ktorej platí lockdown. Foto: twitter/Reuters

Vo viacerých šanghajských štvrtiach dobrovoľníci a zamestnanci mesta postavili kovové zátarasy a ploty, aby zablokovali vstup do bytových domov a malých ulíc.

Medzi obyvateľmi 25-miliónovej čínskej finančnej metropoly, kde je väčšina ľudí kvôli protikoronavírusovej uzávierke uväznená vo svojich bytoch, vyvolalo opatrenie pobúrenie. Informujú o tom svetové agentúry.

Šanghajská správa nariadila postaviť zátarasy z plechov a ploty z pletiva na viacerých miestach v modernej finančnej štvrti Pchu-tung.

Ponechali iba malý otvor pre zdravotníkov

Vchody do bytových domov, kde sa preukázala nákaza koronavírusom, podľa agentúry AP zatarasili, pričom ponechali iba malý otvor pre protipandemických pracovníkov.

Čína v nedeľu (24. 4.) informovala o 21 796 novopotvrdených prípadoch komunitného prenosu nákazy koronavírusom. Drvivú väčšinu z nich pritom tvoria bezpríznakové prípady v Šanghaji.

Mnoho čínskych miest a provincií zaviedlo nejakú formu uzávery, ktorej cieľom je šírenie vírusu spomaliť.

Najnovšia vlna nákazy, ktorá je poháňaná vysoko nákazlivým variantom omikron, sa rozšírila v celej krajine, najmä však v Šanghaji. Od začiatku epidémie spred dvoch mesiacov tam potvrdili státisíce prípadov nákazy, ale menej ako 100 s ňou spojených úmrtí.

Počet obetí je vyšší ako uvádzajú

Podľa agentúry AP je však skutočný počet mŕtvych zrejme vyšší. V Šanghaji úrady oznámili 39 nových úmrtí na covid-19 za posledný deň. O deň skôr to bolo 12.

Ľudia na sociálnych sieťach zverejnili videá, ktoré zachytávajú sobotňajšie (23. 4.) rozmiestnenie nových zátaras. Niektorí používatelia opatrenia ostro kritizovali.

Na jednom z videí, ktorého pravosť agentúra AP overila, obyvatelia štvrte Sü-chuej strhli plot pred vchodom do svojho domu a hľadali pracovníka SBS, o ktorom sa domnievali, že mal jeho postavenie na svedomí.

Šanghaj používa odstupňovaný systém, v ktorom sú štvrte rozdelené do troch kategórií podľa rizika prenosu koronavírusu. Tie v prvej kategórii čelia najprísnejším reštrikciám.

Obyvateľom niektorých z budov v tretej kategórii je umožnené byty opustiť a navštevovať verejné miesta.

Lockdown vzbudil celosvetovú pozornosť

Šanghajský lockdown vzbudil celosvetovú pozornosť. Mnoho obyvateľov mesta malo ťažkosti zohnať potraviny a uchýlilo sa k výmennému obchodu či nakupovaniu veľkého množstva zásob.

Hlásené boli aj problémy so zabezpečením bežnej lekárskej starostlivosti. V sobotu (23. 4.) čínski internetoví cenzori zmazali virálne zdieľané šesťminútové video, ktoré drastické dopady lockdownu dokumentovalo.

V jednej časti videa bolo počuť nahrávku z 8. apríla, v ktorej obyvatelia jedného šanghajského komplexu kričali: „Pošlite nám jedlo“.

Čínske úrady naďalej tvrdia, že stratégia nulovej tolerancie voči covidu-19 je vzhľadom na nízku preočkovanosť ľudí starších ako 60 rokov najlepším riešením epidémie.

Podľa nich, v prípade zrušenia tejto politiky, by si variant omikron vyžiadal životy oveľa väčšieho počtu ľudí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet