Na hlavný obsah

Západné sankcie zasiahli aj automobilky v Rusku, mnohé museli zastaviť výrobu

Analytik upozorňuje na rolu Gruzínska.

Západné sankcie zasiahli aj automobilky v Rusku, mnohé museli zastaviť výrobu
Zamestnanci v ochranných rúškach pracujú v závode automobilky. Foto: TASR

V rámci nového balíka Spojené štáty zakázali „všetky nové investície“ v Rusku. Existujúce reštrikcie proti tamojším bankám a štátnym podnikom sú ešte prísnejšie.

Výrobu zahraničných automobiliek v Rusku západné sankcie už zasiahli. Ich zamestnanci sa dostávajú pod tlak. Pri rastúcich cenách za tovary zostávajú zatiaľ doma bez práce. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Miroslava Neira Cuellar Hospodárová.

Ruské mesto Kaluga, ležiace necelých 200 kilometrov juhozápadne od Moskvy, sa považuje za centrum ruského automobilového priemyslu. Za posledných 15 rokov tam smerovali investície za asi 15 miliárd dolárov (takmer 13,7 mld. eur), väčšinou zahraničné. Teraz je všetko inak.

Zastavená výroba

Mechanik Valerij hovorí, že jediné, čo tam teraz ľudí zaujíma je, kedy sa opäť budú môcť vrátiť do práce. Neistota je podľa neho strašne ťaživá. Zatiaľ vedia len toľko, že výrobu pozastavili najmenej do 12. mája. Po zavedení sankcií totiž fabrikám chýbajú súčiastky.

Výrobu zastavili závody Volkswagenu s vyše 4 000 zamestnancami aj fabrika švédskeho Volva, kde asi 600 ľudí vyrábalo nákladné autá. Ďalší podnik s 2 000 zamestnancami varoval, že možno zavrie čoskoro.

Stále sa hovorí, že aj európskym automobilkám môže z Ruska chýbať paládium do katalyzátorov. Niektorí obyvatelia Kalugy veria, že zahraničné podniky nebudú chcieť sankciami vytrestať sami seba a výrobu znovu obnovia. Možno už v júni alebo júli tohto roka.

Cesta cez Gruzínsko?

Optimizmus im dodáva, že VW zatiaľ na tento rok údajne nezmenil plán výroby a chýbajúce komponenty by mohol podľa niektorých zdrojov už začiatkom leta dovážať cez Turecko alebo Gruzínsko.

Je to téma, ktorá výrazne zhoršila ukrajinsko-gruzínske vzťahy, Kyjev stiahol svojho veľvyslanca z Tbilisi.

„V posledných dňoch prebehla v ukrajinských médiách správa, že Gruzínsko sa môže stať jedným zo slabých miest západného frontu, a to v tom zmysle, že cez Gruzínsko sa budú dať obchádzať západné sankcie. Gruzínska vláda toto popiera,“ upozornil analytik Jan Šír.

Analytici predpovedajú Rusku na tento rok infláciu 24 %. Očakáva sa tiež prepad ekonomiky na úroveň z roku 2009. Zatiaľ čo svet hovorí o súvislosti s vojnou na Ukrajine o ďalšom sprísnení sankcií a odlive zahraničných firiem aj kapitálu z Ruska, Kremeľ tvrdí, že sankcie môžu ruskú ekonomiku posilniť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika