Na hlavný obsah

Scholz: Nemecko a Ukrajina vedú rozhovory o možných bezpečnostných zárukách

Zabíjanie civilistov je vojnový zločin, zdôraznil.

Scholz: Nemecko a Ukrajina vedú rozhovory o možných bezpečnostných zárukách
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz. Foto: SITA/AP

Páchatelia a tí, ktorí vydávali povely pri masakre civilistov v ukrajinskom meste Buča, musia niesť zodpovednosť. V Spolkovom sneme to v stredu (6. 4.) vyhlásil nemecký kancelár Olaf Scholz. Podľa neho sa krviprelievania dopustili ruskí vojaci.

Povedal tiež, že Berlín vedie tajné rozhovory s Kyjevom o prípadných budúcich bezpečnostných zárukách pre Ukrajinu.

Dôverné rokovania

Zabíjanie civilistov je vojnový zločin, zdôraznil Scholz a varoval, že sa treba pripraviť na ďalšie podobné obrázky ako z Buče. Ruského prezidenta Vladimira Putina vyzval na okamžité ukončenie „deštruktívnej vojny“.

Nech sa stane čokoľvek, NATO nebude stranou tejto vojny, uviedol tiež Scholz. Povedal, že Nemecko vedie s Ukrajinou dôverné rokovania o možných bezpečnostných zárukách, ktoré by jej mohlo poskytnúť pre zabezpečenie bezpečnosti po ruskej invázii.

Ukrajina pritom ako alternatívu k členstvu v NATO, ktoré Rusko rezolútne odmieta, navrhla, aby jej poskytli bezpečnostné záruky jednotlivé krajiny ako Nemecko, Turecko alebo Čína.

„Vedieme s Ukrajinou rozhovory o zárukách,“ povedal Scholz pred poslancami. „Samozrejme o tom hovoríme, ale v nevyhnutnej dôvernosti, s Ukrajinou aj s ďalšími oslovenými,“ potvrdil s tým, že obsah rokovaní teraz nemožno konkretizovať.

Závislosť od ruských palív

Kancelár povedal, že neutralita, ktorú Ukrajina ponúka po konci ruskej útočnej vojny, je „veľký ústupok agresorovi“. K terajším rokovaniam medzi Ruskom a Ukrajinou poznamenal, že „nesmie vyústiť do nadiktovaného mieru“.

Scholz tiež zdôraznil, že Nemecko sa musí zbaviť závislosti od ruských fosílnych palív. Nemecko teraz podľa neho dodáva Ukrajine zo svojich zbrojných skladov všetko, čo je k dispozícii a čo je rýchlo použiteľné.

Kým Rusko nestiahne svojich vojakov z Ukrajiny, bude Berlín naďalej podporovať Kyjev všetkými možnými spôsobmi, ubezpečil sociálnodemokratický politik.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet