Na hlavný obsah

Scholz: Západ bude naďalej podporovať Ukrajinu dodávkami zbraní

Zastavte ostreľovanie, odkázal Putinovi.

Scholz: Západ bude naďalej podporovať Ukrajinu dodávkami zbraní
Nemecký kancelár Olaf Scholz. Foto: TASR

Nemecký kancelár Olaf Scholz odkázal ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi, že Západ voči nemu pociťuje hnev, a to pre „nezmyselnú vojnu na Ukrajine“. Vyzval ho, aby zastavil paľbu proti susednej krajine. Prisľúbil, že jeho vláda bude pre Ukrajinu nakupovať zbrane u zbrojárskych firiem.

„Pociťujeme nezmierny smútok kvôli obetiam a, aj to treba povedať, hnev voči ruskému prezidentovi a tejto nezmyselnej vojne,“ povedal Scholz po utorkovom (19. 4.) rokovaní šéfov krajín skupiny G7. Na ňom sa zúčastnili tiež vrcholní predstavitelia EÚ a NATO a prezidenti Poľska a Rumunska.

„Zastavte ostreľovanie na Ukrajine. Umožnite okamžite pokoj zbraní a stiahnite svoje vojská. Zastavte túto hroznú vojnu,“ obrátil sa tiež šéf nemeckej vlády na Putina.

Podpora dodávkami zbraní

Zopakoval, že krajiny NATO sú proti vojenskému zapojeniu sa do bojov na Ukrajine. Západ ju ale naďalej bude podporovať dodávkami zbraní. Scholz povedal, že Nemecko najskôr posielalo techniku zo zásob bundeswehru, svoje možnosti v tomto ohľade ale už prakticky vyčerpalo.

https://twitter.com/JeremyCliffe/status/1516457489453174787

„Požiadali sme nemecký zbrojársky priemysel, aby nám povedal, aký materiál môže v najbližšom čase dodať,“ povedal Scholz. Ukrajina si potom vyberie, čo bude potrebovať, „a my na to vyčleníme potrebné peniaze“, uviedol kancelár. V tejto súvislosti hovoril o protitankových zbraniach, munícii a zariadeniach protivzdušnej obrany.

Dodal, že spojenci v NATO, ktorí Ukrajine dodávajú zbrane sovietskej výroby, dostanú náhradu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet