Na hlavný obsah

Šéfa drogového gangu zo Serede odsúdili na 24 rokov za mrežami

Rozsudok nie je právoplatný.

Šéfa drogového gangu zo Serede odsúdili na 24 rokov za mrežami
Na snímke odsúdený šéf drogového gangu zo Serede Slavomír Weiss. Foto: TASR

Proces v kauze zločineckého drogového gangu Slavomíra Weissa zo Serede sa v piatok (22. 4.) skončil vyhlásením rozsudku. Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Banskej Bystrici odsúdil bosa gangu na 24 rokov väzenia. A to s maximálnym stupňom stráženia a tiež trest prepadnutia majetku.

Ostatní členovia skupiny dostali tresty od 20 do 23 rokov. Rozsudok ešte nie je právoplatný. Uviedla to Katarína Kudjáková, hovorkyňa ŠTS.

Po rozsiahlom dokazovaní pokračovalo hlavné pojednávanie vo februári záverečnými rečami. V nej Slavomír Weiss pokračoval ešte niekoľko hodín aj v piatok.

Skupina okolo Weissa sa zaoberala distribúciou drog, pričom ide o rozsiahlu trestnú činnosť. Polícia zadržala členov v závere roka 2018 počas akcie Venal.

Proces sa začal v roku 2020, ale nový koronavírus a s tým súvisiace dodržiavanie protiepidemických opatrení sa podpísali pod zmenu termínov jeho konania. Pojednávalo sa v Banskej Bystrici aj v Pezinku.

Pôvodne obvinili 19 ľudí

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal pôvodne obžalobu na desiatich členov skupiny. Traja z nich boli na úteku a súd voči nim konal ako voči ušlým. Viní ich zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny a súvisiacej trestnej činnosti zameranej na výrobu a distribúciu pervitínu, ako aj kokaínu.

Obhajoba od začiatku obžalobu spochybňovala. V piatok z ich strany v súdnej sieni zazneli námietky zaujatosti voči senátu, ktorý rozhodoval o dohode o vine a treste v súvislosti s niektorými členmi skupiny a trvali tiež na prítomnosti Romana K. na procese. Toho ako ušlého pred pár dňami zadržali v Rumunsku. Senát to zamietol.

Polícia počas prvej akcie Venal pôvodne obvinila 19 osôb. Od roku 2015 mali členovia skupiny zabezpečiť väčšie množstvo prekurzorov v hodnote približne 4,8 milióna eur na výrobu asi 480 kilogramov metamfetamínu v hodnote 16,8 milióna eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko