Na hlavný obsah

Severné Macedónsko vyhostí ďalších šesť ruských diplomatov

Moskva zareagovala, že odpovie rovnakým spôsobom.

Severné Macedónsko vyhostí ďalších šesť ruských diplomatov
Premiér Severného Macedónska Dimitar Kovačevski. Foto: TASR/AP

Severné Macedónsko sa rozhodlo vyhostiť ďalších šiestich ruských diplomatov. Podľa agentúry Makfax o tom v piatok (15. 4) pri predvolaní na ministerstvo zahraničia informovali ruského veľvyslanca Sergeja Bazdnikina.

Moskva dala najavo, že čoskoro odpovie rovnakým spôsobom. V krátkom čase je to druhé vyhostenie ruských diplomatov zo Severného Macedónska.

Rusko zareaguje čoskoro

„Podľa informácií od príslušných orgánov, vykonávali uvedené osoby činnosti, ktoré sú v rozpore s Viedenským dohovorom o diplomatických stykoch. Budú musieť v nasledujúcich piatich dňoch opustiť územie Republiky Severné Macedónsko,“ citovala Makfax z oznámenia ministerstva zahraničných vecí.

Hovorkyňa ruskej diplomacie Marija Zacharovová k tomu vzápätí agentúre TASS povedala, že „Rusko dá adekvátnu odpoveď“. V podobných prípadoch to zvyčajne znamená, že Moskva vyhostí rovnaký počet diplomatov krajiny, ktorá vyhostila ruských diplomatov.

K vyhosteniu desiatok ruských diplomatov alebo pracovníkov diplomatických misií Ruskej federácie kvôli jej invázii na Ukrajinu prikročili v posledných týždňoch okrem iného viaceré štáty Európskej únie. Sú medzi nimi napríklad Poľsko, Holandsko, Belgicko, Írsko, pobaltské krajiny či Chorvátsko a rovnako Slovensko a Česko.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet