Na hlavný obsah

Singapur popravil mentálne postihnutého muža. Odsúdený bol za pašovanie heroínu

Podľa súdnych záznamov mal IQ 69.

Singapur popravil mentálne postihnutého muža. Odsúdený bol za pašovanie heroínu
Protest proti poprave mentálne postihnutého muža v Singapure. Foto: SITA/AP

V Singapure popravili v stredu (27. 4.) mentálne postihnutého občana Malajzie Nagaenthrana K. Dharmalingama. Toho singapurská polícia zadržala v roku 2009 za pašovanie heroínu. Informovala agentúra AFP, ktorá sa odvoláva na sestru popraveného.

„Je neuveriteľné, že Singapur túto popravu vykonal aj napriek výzvam medzinárodného spoločenstva, aby ušetril jeho život,“ povedala Sarmila Dharmalingamová. „Z popravy nášho brata sme nesmierne zarmútení a celá rodina je v šoku,“ dodala.

Dharmalingam, ktorý mal podľa súdnych záznamov IQ 69, čo sa podľa medzinárodnej stupnice inteligenčného kvocientu považuje za ľahšie mentálne postihnutie, sa do Singapuru pokúsil prepašovať 43 gramov heroínu. Za to ho tamojší súd odsúdil na trest smrti obesením.

Rozsudok sa mal pôvodne vykonať vlani v novembri, muž sa však na poslednú chvíľu proti nemu odvolal. Plánovaná poprava mentálne postihnutého muža navyše vyvolala vlnu kritiky. Singapurský najvyšší súd však napriek tomu koncom marca zamietol odvolanie odsúdeného.

Singapur má jedny z najprísnejších protidrogových zákonov na svete. Skupiny na ochranu ľudských práv často žiadajú singapurské vedenie, aby upustilo od trestu smrti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet