Na hlavný obsah

Muža, ktorý ponúkal slonovinu na predaj, odsúdili

Dostal podmienečný trest.

Muža, ktorý ponúkal slonovinu na predaj, odsúdili
Zaistený kel slona afrického. Foto: Facebook: Polícia SR

V piatok (8. 4.) policajti v Banskej Bystrici zadržali dvoch ľudí, ktorí mali prostredníctvom internetu zaobstarať kel slona afrického. Ten mali následne ďalej predávať na internetových inzertných stránkach. Informovala o tom Polícia SR na sociálnej sieti.

„Podľa medzinárodných a vnútroštátnych právnych predpisov je nadobudnutie, držba, aj obchodovanie so slonovinou bez povolení vydaných ministerstvom životného prostredia Slovenskej republiky zakázané,“ priblížila polícia.

Zákaz sa podľa najnovších novelizačných nariadení Európskej komisie vzťahuje na všetky druhy slonoviny.

„V prípade porušenia medzinárodných právnych predpisov môže byť v závislosti od hodnoty exempláru takéto konanie posudzované ako trestný čin porušovania ochrany rastlín a živočíchov,“ skonštatovala polícia.

Štátna ochrana prírody (ŠOP) SR vyčíslila spoločenskú hodnotu kla, ktorý policajti zaistili, na 60 000 eur. Okresný súd v Banskej Bystrici jednému zo zadržaných, Jakubovi S., v nedeľu (10. 4.) uložil trest odňatia slobody na jeden rok s podmienečným odložením výkonu trestu po dobu dvoch rokov a trest prepadnutia veci.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko