Na hlavný obsah

Slovenskí diplomati a znalci už prišli do Kyjeva, oznámil Korčok

Ambasáda môže čoskoro opäť fungovať naplno.

Slovenskí diplomati a znalci už prišli do Kyjeva, oznámil Korčok
Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok (nom. SaS). Foto: TASR

Slovenský diplomatický tím, kriminalisti a znalci vo štvrtok (21. 4.) večer dorazili do Kyjeva. Majú tam vyhodnocovať bezpečnostnú situáciu a pomáhať pri vyšetrovaní vojnových zločinov. Hneď, ako to bude bezpečné, Slovensko plánuje obnoviť činnosť svojho veľvyslanectva v Kyjeve.

Na sociálnej sieti o tom informoval minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok (nom. SaS).

„Som veľmi rád, že náš diplomatický tím spolu s kriminalistami a súdnymi znalcami, ktorí budú spolupracovať s Generálnou prokuratúrou Ukrajiny pri dokumentovaní vojnových zločinov, šťastne dorazil do ukrajinskej metropoly. Verím, že čoskoro otvoríme našu ambasádu v Kyjeve,“ napísal Korčok.

Osem expertov

Len čo príde z Kyjeva informácia o udržateľnej bezpečnostnej situácii, bude podľa jeho vyhlásenia ambasáda opäť fungovať naplno. „My tam nebudeme mať pôvodné, nazvime to ‚predvojnové‘ počty, ale bude tam tím, ktorý de facto zatváral ambasádu,“ doplnil minister.

Priblížil, že v konvoji sa nachádza aj osem expertov. Konkrétne štyria kriminalisti a štyria forenzní experti, ktorí budú k dispozícii generálnej prokuratúre Ukrajiny.

„Majú na mieste zabezpečiť, aby dôkazy o zločinoch, ktoré boli spáchané, zhromaždili. Aby ich potom mohli príslušné medzinárodné orgány vyhodnotiť a postaviť zodpovedných pred súd,“ ozrejmil šéf slovenskej diplomacie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko