Na hlavný obsah

Slovensko bude opäť dočerpávať miliardy z eurofondov na poslednú chvíľu

Investície by prospeli ekonomike a trhu práce.

Slovensko bude opäť dočerpávať miliardy z eurofondov na poslednú chvíľu. Počas najbližšieho jeden a pol roka by sa v krajine malo minúť zhruba 8 miliárd eur. Ak sa to podarí, investície by prospeli ekonomike a trhu práce. Časť peňazí pomôže vyrovnať sa aj s dôsledkami vojny na Ukrajine.

Pravidlá Európskej únie dovoľujú eurofondy z rokov 2014 až 2020 dočerpať do roku 2023. Slovensko má k dispozícii necelých 16,5 miliardy eur. Zatiaľ štát vyčerpal 56 percent.

Inými slovami, namiesto zhruba 3 000 eur na obyvateľa Slovensko použilo 1 700 eur. Za nízke čerpanie môžu komplikované pravidlá.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„A sú aj odrazom stavu fungovania, respektíve nefungovania rôznych inštitúcií, samospráv, organizácií, ale aj súkromného sektora,“ povedala riaditeľka sekcie fondov EÚ Katarína Rochovská.

Slovensku sa viac darí eurofondy investovať do viditeľných projektov ako je výstavba infraštruktúry. Nižšiu úspešnosť má pri podpore výskumu.

„Stále existuje veľké množstvo obcí a miest, ktoré nemajú prístup k pitnej vode, nie sú odkanalizované, respektíve stav ciest je taký aký je. Môžeme povedať, že až 80 percent investícií je sanovaných práve z eurofondov. Ten prínos eurofondov ako taký je nepopierateľný,“ dodala Rochovská.

V nasledujúcom období bude mať Slovensko k dispozícii zhruba 13 miliárd eur. Podľa šéfky rezortu investícií Veroniky Remišovej (Za ľudí) sa tieto peniaze budú čerpať jednoduchšie vďaka novým pravidlám, ktoré schválila vláda.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika