Na hlavný obsah

Slovensko darovalo Ukrajine systém protivzdušnej obrany S-300, potvrdil premiér

Má chrániť nevinných občanov pred ďalšou agresiou.

Slovensko darovalo Ukrajine systém protivzdušnej obrany S-300, potvrdil premiér
Premiér Eduard Heger (OĽANO). Foto: Facebook/Eduard Heger

Premiér Eduard Heger (OĽANO) počas svojej cesty do Kyjeva v piatok (8. 4.) potvrdil, že Slovensko darovalo Ukrajine ruský systém protivzdušnej obrany S-300.

„Slovensko, na základe žiadosti Ukrajiny o pomoc pri výkone sebaobrany v zmysle článku 51 Charty OSN ako priamy následok ozbrojenej agresie zo strany Ruska, darovala systém protivzdušnej obrany S-300 Ukrajine,“ napísal premiér na sociálnej sieti.

Predseda vlády uviedol, že ide o zodpovedné rozhodnutie Slovenska, ktorým podporilo mier, slobodu a ochranu ľudských práv. Zdôraznil, že ide o obranný systém, ktorý má ochrániť Ukrajinu a jej nevinných občanov pred ďalšou agresiou režimu ruského prezidenta Vladimira Putina.

„Darovanie systému neznamená, že Slovensko sa stala súčasťou ozbrojeného konfliktu na Ukrajine. Rovnako ubezpečujem, že obranyschopnosť Slovenska je naďalej zabezpečená. V najbližších dňoch sa posilní dodatočným systémom protiraketovej obrany zo strany našich spojencov,“ dodal Heger.

Prezidentka: Pomohli sme obrane Ukrajiny

Darovaním S-300 Ukrajine pomáhame znížiť počet civilných obetí tragického konfliktu, a o to musí všetkým v tejto chvíli ísť. Prezidentka SR Zuzana Čaputová týmito slovami reagovala na odovzdanie systému východnému susedovi SR. Oznámil to jej hovorca Martin Strižinec.

„Systém protivzdušnej obrany chráni mestá a obce pred útokmi z neba – pred raketami, leteckými útokmi a pred bombardovaním. Ak je záujmom Ruska to, čo dnes vidíme v Buči, Mariupole či Boroďanke, je správne, že sme pomohli obrane Ukrajiny,“ vyhlásila hlava štátu.

Korčok: Systém nikoho neohrozuje

Minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nom. SaS) na sociálnej sieti poznamenal, že „systém S-300 je obranný systém a na rozdiel od ruských útočných zbraní nikoho neohrozuje“. „Nech Rusko skončí vojnu, prestane útočiť na Ukrajinu a nebude tu debata o S-300,“ dodal.

„Zároveň nemôže byť ani reč o tom, že poskytnutím S-300 sme oslabili našu protivzdušnú obranu, pretože v týchto dňoch sme získali ďaleko sofistikovanejší systém protivzdušnej obrany,“ doplnil Korčok.

Definitívne sa tak podľa neho Slovensko odpútava od dlhoročnej závislosti od ruskej techniky, ktorej pokračovanie je pri ruskej agresívnej politike neudržateľné.

Fico: Ťahajú nás do vojny

Predseda opozičného Smeru-SD Robert Fico v reakcii uviedol, že Heger poslal na Ukrajinu systém ochrany v multimiliónovej hodnote, ktorý chránil slovenské jadrové elektrárne a priemyselné centrá. Predsedu vlády i prezidentku Zuzanu Čaputovú označil za „obyčajné smiešne americké figúrky“, pričom upozornil, že Slovensko ťahajú do vojny.

„Čaputová s Hegerom darovali Ukrajine jeden jediný systém v slovenskom vlastníctve a ako alternatívu považujú navozené americké Patrioty, ktoré nie sú ani v našom vlastníctve, ani ich nevieme používať,“ uviedol Fico vo videu na sociálnej sieti. Systém S-300 označil za výkonnejší a presnejší.

Fico tiež upozornil, že darovaním obranného systému sa Slovensko zapojilo do rusko-ukrajinského konfliktu. „Toto je zradcovská politika, ktorá nemá nič spoločné so slovenskými národnými záujmami,“ dodal.

Predseda Smeru tiež oznámil, že v nedeľu (10. 4.) organizuje na bratislavskom Slavíne protivojnové stretnutie. Zároveň chce podať návrh na vyslovenie nedôvery celej vláde.

Fico už vo štvrtok (7. 4.) na sociálnej sieti avizoval, že dostáva informácie o manévroch s vojenskou technikou neďaleko slovensko-ukrajinských hraníc. Požiadal vtedy premiéra, aby situáciu vysvetlil.

Hlas-SD požaduje vysvetlenie

Mimoparlamentný Hlas-SD považuje presun systému na Ukrajinu za ohrozenie obranyschopnosti Slovenska. Vyzval ministra obrany Jaroslava Naďa (OĽANO), aby tento krok vysvetlil. Informovala o tom strana na sociálnej sieti.

Presun techniky je podľa Hlasu podvodom súčasnej vlády na slovenských občanoch. Strana pripomína slová ministra obrany o tom, že S-300 vyradia z výzbroje Ozbrojených síl SR iba vtedy, ak zaň zabezpečia adekvátnu náhradu.

„Tento sľub sa zatiaľ nepodarilo naplniť a sám minister Naď nedávno hovoril o časovom horizonte niekoľkých mesiacov až rokov,“ poukázala strana.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko