Na hlavný obsah

Slovensko rokuje s Ukrajinou aj o predaji húfnic Zuzana, podľa Naďa bolo darovanie S-300 zodpovedné

Kritiku opozície odmietol.

Slovensko rokuje s Ukrajinou aj o predaji húfnic Zuzana, podľa Naďa bolo darovanie S-300 zodpovedné
Na snímke minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO). Foto: RTVS

„Jedna batéria najmodernejšieho systému Patriot, ktorý už Slovensko má k dispozícii, je výkonnejšia ako S-300, ktorú sme darovali Ukrajine,“ reagoval minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) na kritiku opozície. Tá tvrdí, že darovaním systému je ohrozená bezpečnosť Slovenska.

„Z jedného systému, ktorý nespĺňa podmienky, sme dostali tri systémy, teraz už aj štvrtý systém. Aktuálne vieme pokryť územie SR od západu po východ,“ povedal to v nedeľnej (10. 4.) diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12.

Naď označil dar za zodpovedné rozhodnutie. „Systém S-300 nebol adekvátne funkčný a nebol prepojený so systémom NATO. Patriot vie prijímať informácie aj zo systémov NATO, okamžite dostane informácie, ak by nejaká balistická raketa mierila na SR,“ vysvetlil minister.

Minister sa zároveň ospravedlnil verejnosti, že v uplynulých dňoch pri otázkach o systéme S-300 klamal. „Bolo to s dobrým cieľom zabezpečiť operačnú bezpečnosť.“

Predaj húfnic Zuzana a pomoc Ukrajine

Slovensko rokuje s Ukrajinou aj o možnej dodávke samohybných húfnic Zuzana. Naď uviedol, že v tomto prípade by nemalo ísť o darovanie, ale o predaj.

„A hovoríme tiež o možnosti, aby poškodené ukrajinské bojové vozidlá a tanky T-72 alebo T-55 prišli na naše územie a v našich vojenských opravárenských podnikoch by sme ich opravovali a vracali naspäť na Ukrajinu,“ vysvetlil minister.

K stíhačkám MiG-29 uviedol, že čoskoro bude problém s ich obsluhou. „Zo Slovenska odchádzajú ruskí mechanici, ktorí ich majú udržiavať,“ povedal.

Ochranu vzdušného priestoru by v prípade vyradenia MiGov až do dodania amerických stíhačiek F-16 v roku 2024 mohli zabezpečiť napríklad Američania zo základní v Poľsku. „Tých možností je viacero,“ dodal.

Kéry s darovaním nesúhlasí

Predseda zahraničného výboru parlamentu Marián Kéry (Smer-SD) s darovaním nesúhlasí. „S-300 je náš systém, ktorý vedia obsluhovať slovenskí vojaci. Bola by lepšia ochrana, keby tu ostal S-300 a navzájom by sa dopĺňali. Pán minister obrany klamal a tvrdil, že S-300 sa nebude presúvať na Ukrajinu,“ uviedol Kéry.

„Ukrajine pomáhame preto, lebo je to aj pomoc Slovensku. Ak sa Ukrajina neubráni, druhý v poradí sme my,“ povedala ministerka investícií Veronika Remišová (Za ľudí).

Svetové veľmoci ako Rusko, USA a Čína cez satelity podľa Kéryho vedeli o tom, že sa S-300 presúva na Ukrajinu. Predseda strany Smer-SD Robert Fico vraj nemohol zverejnením informácie vo štvrtok (7. 4.) na sociálnej sieti ohroziť bezpečnosť na Slovensku.

Remišová uviedla, že konanie Fica je možné označiť za vlastizradu. „Ohrozil životy colníkov, železničiarov aj vojakov.“ Postoje Smeru označila za protislovenské a proruské.

Kéry uviedol, že nevie, kto pácha vojnové zločiny na Ukrajine. „Netvrdím, že sa to nestalo, ale neviem, kto je vinník,“ povedal.

„Rusi dali na zoznam Slovensko ako nepriateľskú krajinu. Vyhrážajú sa nám. Správate sa ako ruský trol,“ reagovala na jeho vyjadrenie Remišová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko