Na hlavný obsah

Slovensko bude sebestačné vo výrobe jedlého oleja

Firma z Leopoldova by mala pokryť celoročnú domácu spotrebu.

Slovensko bude sebestačné vo výrobe jedlého oleja
Na ilustračnej snímke žatva repky olejnej Foto: TASR

Slovensko by malo byť čoskoro sebestačné vo výrobe jedlého oleja. Vyplýva to z memoranda, ktoré podpísal rezort pôdohospodárstva s leopoldovskou spoločnosťou Poľnoservis.

Tá by mala od budúceho roka vyprodukovať toľko potravinárskeho – repkového oleja, aby pokryla celoročnú domácu spotrebu. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Miroslav Lyko.

Leopodovský výrobca technického repkového oleja bude od januára produkovať aj surový repkový olej na potravinárske účely. Reaguje tak na ohrozený dovoz tejto komodity z Ukrajiny.

Bez ohľadu na situáciu

Závodu podľa podpísaného memoranda pri tejto zmene administratívne pomôže ministerstvo pôdohospodárstva.

„Investícia už prebieha a treba férovo povedať, že ona by z veľkej časti prebiehala bez ohľadu na túto situáciu,“ priblížil Robert Spišák, predseda predstavenstva Poľnoservis, a. s.

Memorandum podľa ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Samuela Vlčana (nom. OĽANO) nesľubuje firme žiadnu finančnú spoluúčasť.

„Máme v memorande záväzok spoločnosti Poľnoservis, že v tej lehote do 9 mesiacov bude schopná produkovať do 50 000 ton oleja ročne potravinárskej kvality,“ špecifikoval.

Dotkne sa to cien? To sa nevie

Olej z repkového oleja podľa štatistík tvorí polovicu spotreby na Slovensku. Ľudia kupujú aj slnečnicový a olivový olej. Surový olej ešte potrebuje rafináciu.

„Ten olej potravinárskej kvality je zdravotne nezávadný, nie je výlučne určený pre spotrebiteľa, ale v prípade nejakého vojnového stavu, samozrejme, môže byť situácia iná,“ vysvetlil podpredseda predstavenstva Poľnoservis, a. s. Štefan Tóth.

Linku, ktorá studený olej upraví na potravinársku kvalitu, plánuje leopoldovský závod spustiť zhruba do dvoch rokov. Dovtedy môžu surový repkový olej rafinovať napríklad zahraničné firmy.

Slovenskí poľnohospodári ročne vypestujú približne 440 000 ton repky olejnej. Na otázku, či sebestačnosť Slovenska vo výrobe stolového oleja z repky zníži aj jeho ceny v obchodoch, nevie dnes odpovedať nikto.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika