Na hlavný obsah

Smer-SD navrhuje disciplinárne stíhanie sudkyne Záleskej

Najvyšší súd prepustil Františka Doru, tvrdí Fico.

Smer-SD navrhuje disciplinárne stíhanie sudkyne Záleskej
Na snímke vpravo v popredí šéf Smeru-SD Robert Fico. Foto: TASR

Opozičný Smer-SD navrhuje disciplinárne stíhanie sudkyne Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) Pamely Záleskej. Ako dôvod uvádza, že Najvyšší súd (NS) SR prepustil z väzby neprávoplatne odsúdeného starostu obce Dolný Chotár Františka Doru. Konštatoval aj porušenie práv obžalovaného. Informoval predseda Smeru Robert Fico v stredu (13. 4.).

„Senát sudkyne Záleskej rozhoduje 13. decembra. V ten istý deň rozhodne o treste, ale aj o tom, že Dora zostane vo výkone väzby. Proti tomuto rozhodnutiu, že zostáva vo výkone väzby, podáva obžalovaný sťažnosť. Pani sudkyňa posiela celý spis vrátane tejto sťažnosti na Najvyšší súd až 18. februára 2022. Teda po viac ako dvoch mesiacoch,“ priblížil Fico.

Dodal, že keď sa táto sťažnosť a spis dostali na NS SR, súd konštatoval „mimoriadne“ vážne veci, ktoré sa podľa neho nedajú zlúčiť s pozíciou sudcu ŠTS.

Hovorí o neakceptovateľnom postupe

Fico tiež doplnil, že podľa NS SR bol postup Záleskej, ktorá predložila veci nadriadenému súdu až po vyše dvoch mesiacoch, ústavne neakceptovateľný. NS SR údajne konštatoval porušenia práva obžalovaného na osobnú slobodu.

Doru preto súd prepustil na slobodu a nahradil väzbu dohľadom probačného a mediačného úradníka.

„Jednoducho, nie je možné, že nečinnosťou, lenivosťou a neprofesionalitou sudcu ŠTS prepúšťali na slobodu z väzby ľudí, ktorí majú neprávoplatný trest 25 rokov za úkladnú vraždu v štádiu prípravy a mimoriadne závažné zločiny podvodu,“ vyhlásil Fico.

Navrhuje začatie disciplinárneho stíhania Záleskej. Podal preto podnet ministerke spravodlivosti Márii Kolíkovej, predsedovi Súdnej rady SR Jánovi Mazákovi, sudcovskej rade ŠTS a verejnej ochrankyni práv Márii Patakyovej.

Podľa Fica by mali Záleskú zbaviť funkcie sudkyne ŠTS. Zdôraznil tiež, že proti sudkyni má Smer dlhodobé výhrady a spomenul napríklad údajný „monsterproces“ s bývalým špeciálnym prokurátorom Dušanom Kováčikom. Toho ŠTS odsúdil na 14 rokov väzenia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko