Na hlavný obsah

Sociálna poisťovňa zvýšila dôchodky pracujúcim penzistom, v priemere o päť eur

Až 152 000 pracujúcich dôchodcov si prilepšilo.

Dražejú energie a potraviny, a tak sa aj dôchodcovia vracajú do práce. Popri starobnom dôchodku vlani pracovalo 152 000 ľudí. Sociálna poisťovňa im teraz zvýšila penzie.

Tohtoročný počet bude zrejme vyšší. Nielen následkom zdražovania, ale aj pre nedostatok kvalifikovaných zamestnancov vo firmách.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Až 152 000 pracujúcich dôchodcov si prilepšilo. Sociálna poisťovňa im už posiela oznámenia o zvýšení starobných penzií. V priemere dostali pridané necelých päť eur.

„Najvyššia zvýšená suma, ktorú sme zaznamenali, bola 120 eur. Najnižšia vo výške 10 centov. Najviac zvýšených starobných dôchodkov za minulý rok bolo za dvanásť odpracovaných mesiacov – viac ako 81 000. Najmenej bolo za päť odpracovaných mesiacov – približne 3 500,“ spresnil Martin Kontúr, hovorca Sociálnej poisťovne.

„To, že zarábajú, je výborné. Ale dôchodok sa im zvyšuje na základe odvodov do poisťovne, veľmi málo,“ zhodnotila Valéria Pokorná poverená vedením Jednoty dôchodcov Slovenska.

Najhoršie sú na tom dôchodcovia s nárokom na minimálny dôchodok, ktorý je 334 eur. Navyše, dôchodcovia poberajúci penziu nedostanú od štátu 100 eur ako kompenzáciu zdražovania energií a potravín.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika