Na hlavný obsah

Penzistov čakajú zmeny. Deti by im mohli prispievať na dôchodok

Novela prináša reformy aj v oblasti I. piliera.

Penzistov čakajú zmeny. Deti by im mohli prispievať na dôchodok
Na ilustračnej snímke seniori. Foto: TASR

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny v stredu (6. 4.) predložilo na rokovanie vlády novelu zákona o sociálnom poistení.

Novela prináša zásadné reformy v oblasti I. piliera. Napríklad zmenu dôchodkového veku či zavedenie podmienky nároku na predčasný starobný dôchodok.

Zároveň by mohol každý pracujúci človek časťou svojich daní a odvodov prispievať svojim rodičom, ktorí sú už na dôchodku.

Rezort práce tvrdí, že cieľom novely je dôstojnejší život pre dôchodcov.

Odchod do dôchodku po 40 odpracovaných rokoch

Ministerstvo navrhlo zmenu dôchodkového veku ako súbor opatrení, kde je jednou z možností odísť do dôchodku po 40 odpracovaných rokoch.

Táto zmena je určená hlavne pre ľudí, ktorí nedokážu vykonávať svoju prácu do vysokého veku, ale začali pracovať pomerne skoro.

Osobe, ktorá dosiahla ustanovený počet odpracovaných rokov, vznikne nárok na predčasný starobný dôchodok. Za každý mesiac skoršieho odchodu do dôchodku po získaní 40 rokov poistenia sa má penzia krátiť o 0,3 percenta.

Novela zruší súčasný systém, kedy je možné požiadať o predčasný dôchodok najviac 2 roky pred odchodom do riadneho dôchodku, pri ktorom sa penzia kráti o 0,5 percenta za každý mesiac.

V súčasnosti sa vek odchodu do dôchodku riadi zaužívanou tabuľkou. Po novom dôjde k jej zrušeniu a naviazaniu dôchodkového veku na strednú dĺžku života.

Penzijný vek by mal po naviazaní na strednú dĺžku života stúpať o dva mesiace ročne. Súčasne sa zachová to, že ženám sa bude dôchodkový vek za každé dieťa znižovať o šesť mesiacov.

Zmena aktuálnej dôchodkovej hodnoty

Novopriznané dôchodky sa vypočítavajú podľa aktuálnej dôchodkovej hodnoty, ktorá v súčasnosti rastie o sto percent priemerného príjmu. Pre udržateľnosť celého systému, dôjde k spomaleniu rastu na 95 percent.

Dôchodkovú hodnotu určuje každý rok Sociálna poisťovňa. Pre rok 2022 aktuálna dôchodková hodnota predstavuje podiel priemernej mzdy zistenej za tretí štvrťrok v roku 2021 a priemernej mzdy zistenej za tretí štvrťrok 2020.

Úprava má zlepšiť udržateľnosť dôchodkového systému a zároveň reaguje na požiadavku Európskej únie, ktorá požadovala zlepšenie verejných financií o 1,8%.

Ministerstvo práce tvrdí, že dôchodková reforma ide nad rámec a navrhuje zlepšenie udržateľnosti verejných financií o 2,4% HDP v horizonte 50 rokov.

Koaličné výhrady k novele

Dieťa pracujúce na Slovensku bude môcť odviesť každému rodičovi na penzii 1,5 percenta z jeho hrubej mzdy, resp. vymeriavacieho základu. Vychádzať sa pritom bude z príjmov dieťaťa pred dvoch rokov.

Pôvodne navrhovaná suma rodičovského bonusu vo výške 2,5 percenta pre každého rodiča sa po pripomienkach koaličných partnerov znížila na 1,5 percenta z hrubej mzdy, resp. vymeriavacieho základu pracujúceho dieťaťa.

Vláda okrem toho určila strop na výšku rodičovského dôchodku. Ten sa má počítať najviac z 1,2-násobku priemernej mzdy na Slovensku.

Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) po rokovaní vlády oznámil, že novela ide do parlamentu s výhradami od všetkých koaličných partnerov. „Dohodli sme sa, že toto vyriešime pri júnovom hlasovaní pred druhým čítaním,“ avizoval.

Strana Sme rodina má podľa neho pripomienky s naviazaniu dôchodkového veku na strednú dĺžku života. Ostatí koaliční partneri majú výhrady k rodičovskému dôchodku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko