Na hlavný obsah

Šojgu tvrdí, že Rusko kontroluje celý Mariupol okrem Azovstalu

Ten je podľa ruského ministra obrany obkľúčený.

Šojgu tvrdí, že Rusko kontroluje celý Mariupol okrem Azovstalu
Na snímke mariupolský metalurgický komplex Azovstaľ. Foto: ČTK/ABACA

Ruská armáda má pod kontrolou celé obliehané mesto Mariupol na východe Ukrajiny a jedinou baštou odporu je metalurgický komplex Azovstaľ, ktorý je však „bezpečne obkľúčený“.

Vo štvrtok (21. 4.) to uviedol ruský minister obrany Sergej Šojgu počas stretnutia s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Informovali o tom agentúry AFP a Reuters.

Ruský prezident zároveň nariadil ruskej armáde, aby zrušila útok na komplex Azovstaľ. Chce, aby ho ruské sily naďalej bezpečne blokovali.

„Mariupol bol oslobodený. Situácia v meste je pokojná.  Ovládame celé mesto okrem oceliarní Azovstaľ – tie sú však bezpečne zablokované. Je tam viac ako 2000 nacionalistov,“ povedal ruský minister obrany šéfovi Kremľa počas štvrtkového stretnutia.

Putin označil ruskú vojenskú operáciu v Mariupole za úspešnú, zablahoželal Šojguovi k dosiahnutému úspechu a nariadil vyznamenať príslušné jednotky. „Všetci sú to hrdinovia,“ povedal Putin.

Ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková podľa agentúry AFP povedala, že štyri evakuačné autobusy s ľuďmi odišli v stredu (20. 4) z obkľúčeného Mariupolu, kde ukrajinské sily stále bojovali a snažili sa ho obrániť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet