Na hlavný obsah

Podľa špeciálnej prokuratúry sú výpovede Makóa a Beňu vierohodné

Svedčiť o tom majú predošlé súdne rozhodnutia.

Podľa špeciálnej prokuratúry sú výpovede Makóa a Beňu vierohodné
Úrad špeciálnej prokuratúry. Foto: Facebook - ÚŠP

Výpovede bývalého šéfa Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovíta Makóa a bývalého námestníka SIS Borisa Beňu sú vierohodné, čo dokazujú právoplatné rozhodnutia súdov v iných trestných veciach.

Napísal to Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) na sociálnej sieti v reakcii na sobotňajšie (2. 4.) zadržanie uvedených ľudí.

V trestnej veci obvinených Ing. V. P. a JUDr. Z. K. vyšetrovateľ NAKA v piatok (1. 4.) upovedomil obhajcov obvinených o termíne preštudovania spisu, keďže považuje predmetné vyšetrovanie za skončené. Obvinenie v danej veci je založené na výpovediach dvoch priamych svedkov (spolupracujúcich obvinených). Vierohodnosť výpovedí týchto dvoch svedkov bola opakovane potvrdená právoplatnými rozsudkami súdov v iných trestných veciach,“ uviedol ÚŠP.

Dodal, že žiaden z dvoch zadržaných nemá malígnu motiváciu vypovedať proti exšéfovi SIS Vladimírovi Pčolinskému, keďže až do jeho obvinenie udržiavali priateľské vzťahy.

„Vierohodnosť a silu dôkazov proti obvineným by preto mal posúdiť nezávislý súd,“ uviedol ÚŠP.

„Úrad špeciálnej prokuratúry samozrejme nebude verejne komentovať inú trestnú vec, v ktorej vykonáva dozor iná súčasť prokuratúry. Neprináleží nám teda hodnotiť, či dnes medializovaná trestná vec súvisí so snahou opätovne rozhodnúť postupom podľa § 363 Trestného poriadku vo veci obvinených Ing. V. P. a JUDr. Z. K. predtým, ako by sa vec mohla dostať pred nezávislý súd,“ ukončila špeciálna prokuratúra.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko