Na hlavný obsah

Spojenci nám konečne dodávajú zbrane, o ktoré sme žiadali, vyhlásil Zelenskyj

Pomôžu zachrániť tisícky životov, dodal.

Spojenci nám konečne dodávajú zbrane, o ktoré sme žiadali, vyhlásil Zelenskyj
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok (22. 4.) vo svojom pravidelnom večernom príhovore uviedol, že spojenci konečne dodávajú Ukrajine zbrane, ktoré žiadala.

Požadované zbrane pomôžu podľa Zelenského zachrániť životy tisícov ľudí.

Kanada v piatok (22. 4.) oznámila, že ukrajinským jednotkám poskytla zbrane ťažkého delostrelectva a príslušnú muníciu. Splnila tak prísľub kanadského premiéra Justina Trudeaua. Ten začiatkom týždňa sľúbil, že Kanada pošle Ukrajine delostrelecké zbrane.

Kanada okrem toho uviedla, že sa dokončujú zmluvy o obrnených vozidlách, ktoré pošle na Ukrajinu tak skoro, ako to len bude možné.

Zelenskyj tiež uviedol, že piatkové (22. 4.) vyhlásenie ruského veliteľa naznačuje, že Rusko plánuje vytvoriť pozemný koridor vedúci z ukrajinského Donbasu do Moldavska, čo dokazuje, že Rusko plánuje napadnúť aj iné krajiny.

Zástupca veliteľa ruského Centrálneho vojenského okruhu Rustam Minnekajev totiž vyhlásil, že Moskva plánuje nielen získať kontrolu nad celým územím Donbasu, ale úplne ovládnuť aj juh Ukrajiny, aby sa vytvoril pozemný koridor na Krym a do Podnesterska v Moldavsku.

Tam sa údajne porušujú práva po rusky hovoriaceho obyvateľstva. Moldavsko si následne predvolalo ruského veľvyslanca, aby mu tlmočilo svoj protest v súvislosti s týmito výrokmi Minnekajeva.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet