Na hlavný obsah

Spojené štáty sa lúčia s Madeleine Albrightovou

Zomrela koncom marca na rakovinu.

Spojené štáty sa lúčia s Madeleine Albrightovou
Rakvu s pozostatkami bývalej americkej ministerky zahraničných vecí Madeleine Korbel Albrightovej prinášajú na poslednú rozlúčku do Národnej katedrály vo Washingtone. Foto: TASR/AP

Vo washingtonskej národnej katedrále je posledná rozlúčka s Madeleine Albrightovou. Rodáčka z Československa a prvá žena vo funkcii ministerky zahraničných vecí Spojených štátov zomrela koncom marca na rakovinu.

Na spomienkovom obrade sa zúčastnilo viac ako 1 400 ľudí. Madeleine Albrightovej prišli vzdať hold traja prezidenti – Joe Biden, Bill Clinton i Barack Obama a desiatky ďalších politikov a diplomatov z celého sveta.

Bývalá ministerka zahraničných vecí Condoleezza Riceová čítala z Biblie a emotívne prejavy mali aj Albrightovej tri dcéry.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„V 20. a 21. storočí nemala sloboda väčšieho šampióna ako Madeleine Korbelovú Albrightovú. Dnes si spomíname na veľkú hrdú Američanku, vďaka ktorej sme všetci hrdí na to, že sme Američania,“ povedal prezident USA Joe Biden.

Madeleine Albrigtová sa zaslúžila o prvé rozšírenie Severoatlantickej aliancie na východ a Slovensko počas vlády Vladimíra Mečiara (HDZS) označila za čiernu dieru na mape Európy. Po odchode z politiky učila diplomaciu na univerzite a bojovala za viac príležitostí pre ženy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet