Na hlavný obsah

Spolupracovníčka Navaľného Soboľová dostala 6 mesiacov väzenia

Predtým ju odsúdili podmienečne.

Spolupracovníčka Navaľného Soboľová dostala 6 mesiacov väzenia
Na archívnej snímke z 5. apríla 2021 ruská opozičná aktivistka Ľubov Soboľová. Foto: TASR/AP

Moskovský súd vo štvrtok (14. 4.) zmenil podmienečný trest blízkej spolupracovníčke väzneného ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného. Aktivistku Ľubov Soboľovú v neprítomnosti odsúdili na takmer šesť mesiacov väzenia. Informovala o tom agentúra AP.

Soboľovú v auguste odsúdili na podmienečný 18-mesačný trest za porušenie pandemických pravidiel. Po novom by si však mala za mrežami odsedieť päť mesiacov a 26 dní. Soboľová obvinenia odmietla a tvrdí, že majú politickú motiváciu.

Nejde však o prvý verdikt, ktorý proti nej v Rusku vyniesli. V apríli 2021ju odsúdili na rok verejnoprospešných prác za porušovanie domovej slobody po tom, ako sa pokúsila konfrontovať údajného agenta, ktorý sa podľa nej podieľal na otrave Navaľného nervovoparalytickou látkou typu novičok v auguste 2020.

Navaľného zadržali vlani po tom, ako sa vrátil z Nemecka, kde absolvoval liečenie. Moskva odmietla, že by bola do tohto činu akokoľvek zapojená. Líder opozície sa v súčasnosti nachádza v trestaneckej kolónii s najvyšším stupňom stráženia.

Moskovský súd mu v marci udelil ďalší trest odňatia slobody v trvaní deväť rokov po tom, ako ho uznal za vinného z podvodu a pohŕdania súdom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet