Na hlavný obsah

Vo voľbách v Srbsku zvíťazil prezident Vučič, uspela aj jeho strana

Opozičnej koalícii Zjednotené Srbsko odhady predpovedajú druhé miesto.

Vo voľbách v Srbsku zvíťazil prezident Vučič, uspela aj jeho strana
Srbský prezident Aleksandar Vučič. Foto: TASR/AP

Srbský prezident Aleksandar Vučič si v nedeľňajších (4. 4.) voľbách hlavy štátu zabezpečil ďalšie päťročné funkčné obdobie už v prvom kole. Vyplýva to z prognóz inštitútov IPSOS a CESID zverejnených neskoro večer, podľa ktorých získal takmer 60 percent hlasov. Informovali o tom agentúry APA, AP a AFP.

Samotný Vučič v televíznom vystúpení deklaroval svoje víťazstvo a podobne vyhlásil, že už v prvom kole dostal približne 60 percent hlasov. Jeho hlavný opozičný vyzývateľ, bývalý armádny generál Zdravko Ponoš získal podľa prognóz len niečo nad 17 percent hlasov.

SNS získala 43 percent hlasov

V súbežných parlamentných voľbách podľa týchto prognóz, vychádzajúcich z priebežného sčítania hlasov, zvíťazila Vučičova Srbská pokroková strana (SNS) s približne 43 percentami hlasov.

Opozičnej koalícii Zjednotené Srbsko odhady predpovedajú druhé miesto so ziskom okolo 13 percent.

Koaliční socialisti dostali podľa prognózy CESID 11,6 percenta hlasov. Doterajší vládnuci tábor tak bude mať v srbskom parlamente naďalej väčšinu. SNS je pri moci v krajine už desať rokov.

Vučič je určujúcou osobou srbskej politickej scény v posledných desiatich rokoch. Vo svojich rukách za ten čas sústredil takmer všetky mocenské páky v krajine. Pri svojom prvom zvolení v roku 2017 získal hneď v prvom kole 55 percent hlasov. Vo voľbách do Skupčiny z roku 2020, ktoré väčšina opozície bojkotovala, získala SNS bezmála 61 percent hlasov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet