Na hlavný obsah

Štáb RTVS na Donbase mapoval život pod ruskou paľbou

Ruské rakety končia aj na detských ihriskách či v bytovkách.

Rusom sa aj napriek masívnemu ostreľovaniu nedarí vstúpiť do mesta Severodoneck a už viac ako mesiac nedokážu postúpiť ani v Rubižnom. Mestá na hranici samozvanej proruskej luhanskej republiky medzitým podliehajú deštrukcii.

Na frontovej línii vo východnej Ukrajine nakrúcal štáb RTVS.

Ruskí vojaci útočia na Severodoneck prakticky od úplného začiatku vojny na Ukrajine. Ruské rakety zasiahli aj sklady humanitárnej pomoci.

Valeri, koordinátor humanitárnej pomoci, si myslí že Rusi útočili na sklady humanitárnej pomoci zámerne. Hovorí, že ukrajinskí vojaci neskôr našli pri kontrole telefónov ruských kolaborantov fotografie skladov aj s GPS súradnicami.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Ruské rakety končia aj na detských ihriskách či v bytovkách. V meste vidno mnoho poškodených domov. Ľudia, ktorí v nich stále žijú, sú odkázaní výhradne na humanitárnu pomoc.

„Máme strach. Žijeme v pivnici. Hore vychádzame len keď si ideme pripraviť jedlo. Aj to však môžeme, iba ak nám ide plyn. Elektrina nám nešla tri dni. Je bežné, že sme úplne odpojení. Nemáme ani signál. Je to veľmi ťažké. Máme strach odísť,“ uviedla obyvateľka Severodonecka.

Ešte horšia situácia je v 10 kilometrov vzdialenom Rubižnom. Cez mesto prechádza frontová línia a viac ako polovicu majú pod kontrolou Rusi. Napriek masívnemu ostreľovaniu, ktoré počuť aj počas našej návštevy, sa však nedokážu posunúť ďalej. Zničené sú už tri štvrtiny mesta.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet